Regimul alimentar in diabetul zaharat

21 Aprilie 2009
 

Dieta este elementul cel mai constant si indispensabil mentinerii starii de sanatate. Alimentatia persoanelor cu diabet nu este diferita de a celorlalte persoane. Ea trebuie doar sa fie adaptata necesitatilor individuale si echilibrata din punct de vedere calitativ si cantitativ. Sa mancati ceea ce trebuie nu este nici greu si nici scump, dar va trebui sa alegeti cu mare grija alimentele pe care le consumati.

Obiectivele regimului alimentar in diabetul zaharat (modificat dupa ADA):

1. mentinerea glicemiei la un nivel cat mai aproape de valorile normale;

2. normalizarea profilului lipidic;

3. asigurarea unui aport caloric adecvat pentru atingerea si mentinerea unei greutati optime si acoperirea nevoilor metabolice;

4. prevenirea si tratarea complicatiilor acute ale DZ (hipoglicemie, cetoacidoza diabetica), precum si a complicatiilor cronice (nefropatia diabetica, neuropatia autonoma, HTA, bolile cardiovasculare);

5. cresterea calitatii vietii printr-o alimentatie adecvata.

Greutatea ideala:

La adulti se calculeaza cel mai adesea dupa formula Societatii Americane de Asigurari:

G = 50 + 0.75 x (T - 150) + (V - 20)/4

Unde: G = greutatea exprimata in kilograme;
          T = inaltimea exprimata in centimetrii;
          V = varsta exprimata in ani

Pentru femei, rezultatul se inmulteste cu 0.9

Indexul masei corporale

Ce este? De ce este important? Cum se calculeaza?

IMC sau BMI = Body Mass Index (ofera informatii despre starea de normo-, sub- sau supraponderabilitate)

IMC = Gact/ T2

Unde: Gact = greutatea actuala in kilograme
           T = inaltimea din metri

La barbati IMC este normal < 25 / La femei IMC este normal < 24

IMC < 18.5..............................................................subponderal

IMC = 18.5.....24.9..................................................normoponderal

IMC = 25.......29.9...................................................supraponderal

IMC = 30.......39.9....................................................obezitate

IMC > 40..................................................................obezitate morbida

 

Dieta hipocalorica cu 1000 Kcal/zi

Aplicabila pacientilor normoponderali cu activitate zilnica medie

Model de dieta pentru PRIMAVARA:

Dimineata : 60 g paine; margarina si branza de vaci; cafea cu lapte
Gustare: 100 g cirese de mai
Pranz: 40 g paine; bors din legume de sezon, dres cu ou; cartofi noi 130 g  cu rasol de vita si salata verde; 200 g capsuni
Seara: ghiveci de legume de sezon; 80 g cirese

Model de dieta pentru VARA

Dimineata: 60 g paine; margarina si branza de vaci; cafea cu lapte
Gustare: 150 g caise
Pranz: supa de legume, dreasa cu ou; sote de mazare cu frigarele 100 g mazare; 40 g paine; 100 g visine
Seara: friptura de pui cu 150 g piure de cartofi; rosii; 200 g salata de fructe visine 50 g, caise 50 g, piersici 50 g

Model de dieta pentru TOAMNA

Dimineata: 60 g paine; branza de vaci cu ou; cafea
Gustare: 100 g suc de pere
Pranz: 40 g paine; supa crema de conopida; rasol de vita; ghiveci de legume 150 g
Seara: budinca de orez cu mere

Model de dieta pentru IARNA

Dimineata: 60 g paine; margarina; cafea cu lapte
Gustare: 100 g suc de portocale
Pranz: bors de perisoare; varza a la Cluj cu mamaliguta pripita 200 g; 250 ml suc de grapefruit
Seara: salata orientala 150 g cartofi; 100 g mar

Dieta hipocalorica cu 1500 Kcal/zi si 200 g HC

Model de dieta pentru PRIMAVARA

Dimineata: 80 g paine; 30 g urda; cafea
Gustare: 20 g paine cu margarina
Pranz: 100 g capsuni; 60 g paine; supa de legume cu smantana; ghiveci de legume cu rasol de pasare
Gustare: 100 ml suc de portocale
Seara: 20 g paine cu urda; salata orientala 200g; 100 g mar
La culcare: 20 g paine; 200 ml sana

Model de dieta pentru VARA

Dimineata: 80 g paine si urda; ceai sau cafea
Gustare: 20 g paine si margarina
Pranz: 100 g caise; 60 g paine; ciorba de legume dreasa cu smantana; ardei umpluti; 100 g piersici
Gustare: 20 g paine cu urda
Seara: 150 ml suc de rosii; 250 g spaghete cu carne si sos tomat
La culcare: 20 g paine; 200 ml lapte

Model de dieta pentru TOAMNA

Dimineata: 80  g paine cu urda; cafea
Gustare: 20 g paine si margarina
Pranz: 50  g pere;  40 g paine; supa crema de conopida; chiftelute; cartofi piure 150 g  salata verde
Gustare: 20 g paine cu urda
Seara: 70 g mar; 20 g paine; rosii umplute cu salata de vinete; galuste cu prune ( cartofi 100 g , prune 100 g, ou, faina, pesmet)
La culcare: 20 g paine; 200 ml lapte

Model de dieta pentru IARNA

Dimineata: 80 g paine cu urda; margarina; cafea
Gustare: 20 g paine cu margarina
Pranz: 100 g mar; 40 g paine; bors legume cu smantana; rulada de cartofi (100g) cu carne
Gustare: 20 g paine cu urda
Seara: 100 ml suc de grapefruit; 20 g paine; perisoare la aburi; cartofi natur (150 g); salata de cruditati (telina, mar)
La culcare: 20 g paine; 150 ml iaurt

Dieta hipocalorica cu 2000 kcal/zi si 270g HC

Model de dieta pentru PRIMAVARA

Dimineata: 80 g paine; margarina; sunca; cafea
Gustare: 40  g paine; omleta; 125 ml suc grapefruit
Pranz: 40 g paine; ciorba de stevie cu afumatura; snitel; cartofi natur (150 g ); salata verde; 100 g mar
Gustare: 40 g paine; 50 g branza; margarina
Seara: 150 g capsuni; musaca de cartofi (150 g); 30 g paine; 125 ml suc de grapefruit
La culcare: 20 g paine; 200 ml lapte

Model de dieta pentru VARA

Dimineata: 100 g paine; margarina; sunca; cafea
Gustare: 40 g paine si margarina; branza vaci; 100 g paine
Pranz: 40 g paine; ciorba taraneasca; peste la gratar; cartofi natur (150 g); 100 g visine
Gustare: 40 g paine; omleta; 125 g suc grapefruit
Seara: 30 g paine; pilaf cu carne ( 150 g ); salata verde; 150 g caise
La culcare: 20 g paine; 200 ml sana

Model de dieta pentru TOAMNA

Dimineata: 100 g paine; maragrina; sunca; rosii
Gustare: 100 g paine; 200 ml lapte
Pranz: 100 g paine; supa rosii; spaghete cu carne (150 g); 100g mar
Gustare: 100 g paine; branza de vaci cu verdeata si ceapa
Seara: 100 g prune; 30 g paine; salata de vinete; cartofi natur (150 g); friptura; salata verde; 70 g pere
La culcare: 20 g paine; margarina; 100 g mar

Model de dieta pentru IARNA

Dimineata: 200 g mamaliguta pripita cu ou si branza de vaci
Gustare: 40 g paine; sunca; 100 g portocale
Pranz: 40 g paine; supa crema de zarzavat; chiftelute; cartofi natur (100g); salata sfecla (100g); 125 ml suc grapefruit
Gustare: 40 g paine; sunca; margarina; 100 g mar
Seara: 30 g paine; pilaf (150 g) cu carne de pasare; rosii; 150 g portocale
La culcare: 20 g paine; 200 ml sana
 

 
3 Suisses - VIP
Clasificare articol: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *



Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.