Stresul suportat de mamă în timpul sarcinii poate face rău copilului

28 Mai 2008
 

Femeile care sunt stresate în timpul sarcinii în legătură cu situaţia financiară sau cu relaţiile cu alţi oameni pot naşte copii predispuşi spre alergii şi astm. Rezultatele cercetărilor, prezentate în cadrul unei întâlniri de la Toronto a Asociaţiei Toracice Americane, indică faptul că stresul suportat de mamă în timpul sarcinii poate avea consecinţe pe termen lung pentru copil. ”Acest studiu se adaugă celorlalte dovezi care leagă stresul mamei, precum cel legat de probleme băneşti sau relaţionale, de o serie de schimbări suferite de sistemul imunitar al copilului, încă din timpul sarcinii”, a explicat dr. Rosalind Wright, cercetătoare în cadrul Facultăţii de Medicină Harvard, din Boston.
Wright şi colegii săi au constatat că mamele expuse la nivelul cel mai mare de stres în timpul sarcinii au cele mai mari şanse de a naşte copii cu nivel înalt de imunoglobulină E sau IgE - componentă a sistemului imunitar -, chiar dacă mamele au fost expuse un nivel scăzut de alergeni în timpul sarcinii.
Studiile efectuate pe animale au relevat faptul că stresul suportat de mamă amplifică efectele expunerii la alergeni asupra sistemului imunitar al embrionului aflat în dezvoltare. Echipa de la Harvard şi-a propus să verifice dacă acelaşi lucru era valabil şi în cazul fiinţelor umane. Cercetătorii au măsurat nivelul de IgE al sângelui din cordonul ombilical al 387 de nou-născuţi din Boston. Copiii ai căror mame fuseseră cel mai stresate - însă care fuseseră expuse unui nivel scăzut de particule de praf cu alergeni - aveau cel mai înalt nivel de IgE în sângele cordonului ombilical; această descoperire indică faptul că stresul a accentuat răspunsul sistemului imunitar faţă de expunerea la praf.
Această concluzie a fost valabilă indiferent de rasa, clasa socială, nivelul de educaţie al mamei sau dacă aceasta era fumătoare sau nu. ”Aceste rezultate vin în sprijinul ideii că stresul poate fi considerat un factor social de poluare; când este "respirat" şi ajunge în organism, el poate influenţa reacţia sistemului imunitar al corpului”, a afirmat Wright. Studiul vine ca o completare a cercetării realizate de dr. Andrea Daneze, de la Universitatea din Londra, privitor la copiii expuşi unui nivel mare de stres. În acest studiu, cercetătorii au urmărit 1.000 de persoane din Noua Zeelandă, de la naştere, până la vârsta de 32 de ani. Ei au descoperit că acei copii care suferiseră maltratări - respingere maternă, disciplină dură sau abuz sexual - aveau un nivel de două ori mai mare al infecţiilor din sânge, chiar şi 20 de ani mai târziu. Nivelul mare al indicatorilor de infecţii, precum proteina C-reactivă, fibrinogenul şi celule imunitare, sporeşte riscul de afecţiuni cardiace şi diabet.
”Stresul suferit în copilărie poate afecta direcţia dezvoltării şi poate avea un efect pe termen lung asupra riscului pentru diverse boli”, a precizat Danese. Cercetătorul a mai adăugat că maltratarea suferită în copilărie poate afecta capacitatea glucocorticoidelor (hormonii care inhibă infecţiile) să reacţioneze pe parcursul întregii vieţi, ceea ce ar putea conduce la instalarea depresiilor şi a altor afecţiuni psihiatrice. /Rompres/

 
3 Suisses - VIP
Clasificare articol: Diverse
Vezi articole din categoria: Diverse
Vezi stiri din categoria: Diverse
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.