Marul benefic in tratarea durerilor de stomac

25 Octombrie 2007
 

Marul a fost cunoscut ca pom fructifer, inca din epoca de piatra. Astfel, descoperirile ne permit sa tragem concluzia ca pentru oamenii de atunci, el constituia o importanta componenta a hranei zilnice.

Romanii au fost cei care l-au raspandit in Europa. Cu numai 22 de varietati cunoscute, oferta era extrem de redusa in Antichitate, in comparatie cu zilele noastre, cand exista peste 1100 de soiuri. Trebuie sa adaugam, totusi, ca, din pacate, multe soiuri vechi, de calitate foarte buna, au disparut, inlaturate de concurenta unor varietati mai productive, plantate masiv in monoculturi, pentru profit comercial.

In medicina naturii, marul a ocupat dintotdeauna un loc aparte. Chiar daca cel mai adesea este considerat doar un simplu aliment, are proprietati vindecatoare de exceptie, remarcate inca din timpuri stravechi. Plinius cel Batran il recomanda ca remediu in bolile de stomac, iar ceva mai tarziu, calugarita Hildegard von Bingen recomanda marul contra migrenelor, a durerilor de ficat si de splina. Astfel, el isi merita pe deplin denumirea de „copac al vietii”.

Pectina

Cea mai importanta substanta activa continuta in mar e pectina. Pectina este un tip de zahar cu structura micromoleculara, care in stare pura are o multitudine de intrebuintari, de la gelatina alimentara pana la medicamente. Ca gelatina, pectina serveste la prepararea de marmelade, dulceturi si jeleuri, iar in productia de medicamente este prelucrata si oferita in farmacii sub forma de tablete.

Multi parinti folosesc indirect pectina ca remediu, atunci cand dau mere rase copiilor suferinzi de stomac sau intestine. Dupa ce au fost rase, merele trebuie lasate sa stea un timp la aer, pana se coloreaza in maroniu. Culoarea bruna apare sub actiunea oxigenului din aer si indica formarea pectinei. Merele astfel preparate ne pot combate efectele diareei, gastritei sau colitei, iar extern inpotriva eruptiilor aparute pe piele, acneei si pentru cicatrizarea ranilor.

In trecut, pectina se intrebuinta si la transfuzii. Administrata intern si extern, pectina mai are si proprietatea de a reda elasticitatea tesuturilor, de exemplu la cicatricele dure, inestetice. Chiar si in cazurile de circulatie deficitara, peretii rigizi si friabili ai vaselor de sange isi pot recapata supletea. Posibilitatile oferite de pectina inca nu se cunosc pe deplin. Farmacologii ii descopera mereu noi calitati care o fac utila in diverse tratamente. De aceea, se cuvine sa acordam mai multa atentie merelor si sugestiilor medicinei traditionale.

 
3 Suisses - VIP
Clasificare articol: Frumusete
Vezi articole din categoria: Frumusete
Vezi stiri din categoria: Frumusete
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *



Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.