Ce si cum mancam de Paste?

19 Aprilie 2011
 

Dupa o lunga perioada de post tubul digestiv si glandele anexe acestuia nu sunt pregatite sa faca fata unei alimentatii excesive si indigeste.

Ficatul indeplineste, printre altele, functia de producere a bilei. Dupa ce este secretata la nivelul ficatului, bila trece prin caile biliare in intestinul subtire, unde isi indeplineste rolul important in digestia lipidelor. Surplusul de bila, care nu se utilizeaza imediat, se aduna intr-un rezervor, numit colecist sau vezicula biliara, unde se concentreaza. Pentru a evita aparitia unor disfunctii ale colecistului (foarte frecvente in perioada sarbatorilor, pentru ca la romani, in aceasta perioada, se consuma grasimi in exces, mai ales grasimi saturate, de origine animala, din carne de porc, de miel, mezeluri, la care se adauga salate bogate in maioneza), se recomanda prepararea felurilor de mancare din carne cat mai slaba - muschi de porc, pasare, vita - fiarta, fripta la gratar sau in tocatura dietetica, eliminand prajelile in ulei, recomanda specialista in nutritie.

Ouale se vor fierbe ceva mai moi pentru a fi mai usor digerate si nu vor fi consumate in numar mare. Deserturile nu vor fi cu crema, ci cu aluaturi usoare de tip pandispan, fructe, albus de ou, miere.

Supele si ciorbele vor fi slabe, din carne sau doar din legume. Se va evita carnea grasa de porc, de oaie, de gasca, mezelurile, afumaturile, vanatul, pestele gras, conservele de carne si de peste, branzeturile grase, cascavalurile, prajelile, leguminoasele uscate (fasole boabe, mazare etc), legumele cu celuloza dura (varza, praz, castraveti etc), nucile, alunele, condimentele iuti, excesul de alcool.

Persoanele care prezinta afectiuni hepatice cronice trebuie sa isi supravegheze foarte atent alimentatia, intrucat aceasta are un rol foarte important in contextul mijloacelor terapeutice.

Aceste persoane vor evita toate sortimentele de carne grasa, snitele, pateuri, tocaturile nedietetice (pregatite cu ceapa si condimente iuti), branzeturile foarte sarate sau foarte grase, ouale prajite, untura, slanina, seul, painea neagra, painea prea proaspata, legumele cu celuloza dura, fructele oleaginoase (masline, nuci, alune), deserturile preparate cu multa grasime sau cu mult ou, ciocolata, cacaoa, bauturile alcoolice de orice fel, mesele abundente seara, inainte de culcare.

Supravegherea propriei alimentatii este extrem de importanta si in cazul acelora care au boli cronice de stomac. Astfel, pacientilor cu ulcer cronic necomplicat li se recomanda laptele dulce, fainoasele (gris, fidea, orez, spaghete), branzeturi proaspete (de vaci, cas, urda), oua fierte moi sau ochiuri in apa, supe creme de cartofi, carnea de pasare, vaca, vitel, peste slab, legume fierte (morcovi, dovlecei, conopida), biscuiti, painea alba veche de o zi, prajituri de casa, lapte de pasare, fructe coapte in cuptor.

Dieta acestor pacienti nu trebuie sa cuprinda branzeturi fermentate, oua tari, maioneza, peste gras (morun, nisetru, somn, cega), sardele, raci, icre, carne grasa, slanina, untura, supe de carne in care carnea a fost pusa la fiert cu apa rece, ciorbe grase, zarzavaturi crude, tari, legume uscate, muraturi, gemuri, dulceturi, paine neagra, cafea, ciocolata.

Mesele vor fi mici si dese, la temperatura camerei (nici reci, nici fierbinti).

Persoanele care au diabet zaharat vor putea adapta regimul lor la perioda sarbatorilor. Ei vor putea consuma cu moderatie produse de carne (cat mai slabe), garnituri sau salate din legume cu un continut foarte mic in glucide (fasole verde, dovlecei, rosii, ardei gras, varza, conopida etc), oua, branzeturi nu prea grase. Pentru a-si respecta ratia zilnica de glucide prescrise de medic, vor trebui sa cantareasca painea, orezul, pastele fainoase si fructele (care vor fi acrisoare). Este cu totul interzis sa consume deserturi cu zahar, miere si fructe foarte dulci. Ideal ar fi sa li se poata oferi deserturi indulcite cu indulcitori sintetici. Daca vor consuma cozonac indulcit astfel, va trebui sa scada cantitatea consumata din ratia de paine pe ziua respectiva.

Cei ce sufera de hipertensiune arteriala trebuie sa consume o cantitate totala de grasimi redusa cel putin cu jumatate fata de cea a individului normal.

Alimentele permise vor fi: paine alba, fara sare veche, de o zi, legume sarace in sodiu si celuloza (morcovi, dovlecei, fasole verde, salata verde, rosii, ardei), ca salate, soteuri, piureuri, fructe, dulciuri preparate fara bicarbonat de sodiu si fara sare, din aluaturi dietetice.

Vor fi interzise complet: branzeturile sarate si grase, carnea grasa sau prajita, painea neagra, legumele ce contin sodiu (telina, spanac, varza acra, muraturi etc), fructele oleaginoase, bauturile alcoolice, cafeaua, ceaiul tare, apele minerale clorurosodice, condimentele iuti, supele de carne, maioneza. Masa de seara se va servi cu 2-3 ore inainte de culcare.

Atentie la indigestie! Manifestarile sale sunt variate: greata, cefalee, varsatura acida, bilioasa sau alimentara, dureri abdominale difuze sau sistematizate in abdomenul superior, epigastric (in capul pieptului), in hipocondrul drept, tulburari de echilibru si vedere, transpiratii, palpitatii, intoleranta unor pozitii, balonare, eructatii, arsuri retrosternale, diaree, flatulenta, borborisme. Acestea sunt cel mai frecvent pasagere si tin ore, maxim zile, mai putin in situatiile speciale enumerate.

Cauzele cele mai frecvente sunt cele ale primelor 2 categorii:

* alimentatie defectuoasa: alimente impropriu gatite condimentate excesiv (in primul rand sarea), cantitate mare de alimente la o masa, alimente greu digerabile (grasimi, prajeli, tocaturi, maioneze, afumaturi), bauturile gazoase acidulate sau acide, alimente alergizante (peste, ou, arahide), fructe cu seminte sau perisori (maciese, piersici, fragi, zmeura, smochine), laptele dulce, anumite cruditati (ardei, vanata, castravete)
* stresul, nesomnul, anxietatea, eforturile fizice mari pot produce acelasi efect
* obiceiuri vicioase urmate sistematic, precum: mesele abundente seara asociate cu consum de alcool, gatitul prin prajire, alimentatia monotona, nerespectarea regimului meselor.


Indigestia se poate preveni sau trata odata aparuta. Preventia se refera la evitarea circumstantelor alimentare de mai sus. Atentie caci obiceiurile sociale ale regiunii noastre nu sunt intotdeauna si cele mai sanatoase, de exemplu ospetele de dupa posturi unde masa este un element central.

Sursa: Informatia Medicala

 
3 Suisses - VIP
Clasificare articol: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *



Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.