Resveratrolul

11 August 2010
 

La inceputul anilor 1990, s-a demosntrat ca exista o legatura foarte stransa intre aparitia bolilor cardiovasculare si un nivel ridicat de lipide sanguine si colesterol. Cercetarile efectuate in tarile industrializate au dovedit ca aceasta legatura exista peste tot, cu exceptia Frantei. In ciuda faptului ca nivelele de lipide sanguine si colesterol ale francezilor au fost la fel de ridicate ca cele ale persoanelor aflate in alte tari dezvoltate, ca alimentatia francezilor contine cantitati similare de acizi grasi saturati si ca modul de viata al acestora este asemanator cu al celorlalti, incidenta bolilor cardiovasculare in Franta s-a dovedit a fi mult mai mica decat in celelalte tari care au participat la studio. Cercetatorii au numit acest fenomen paradoxul francez.


In scurt timp s-a dovedit ca explicatia fenomenului nu consta in predispozitia genetic a francezilor, ci in faptul ca acestia consuma regulat vin rosu de calitate. Vinul rosu este bogat in pol ifenol I, care au o serie de efecte benefice asupra organismului. Polifenolii sunt o familie de compusi din care fac parte flavonoidele, ligninele, cumarinele etc. Astazi se cunosc mai mult de 4.000 de polifenoli, ale caror efecte fiizologice depind de structura moleculei.


Polifenolii din plante sunt antioxidanti puternici care protejeaza celulele si corpul si sprijina sistemul de aparare a organismului, neutralizand periculosii radicali liberi produsi in cadrul proceselor fiziologice si ca rezultat al factorilor nocivi de mediu; in plus, aceste substante pot incetini imbatranirea.


Polifenolul din vinul rosu se numeste resveratrol. Acest compus se gaseste in cantitati mari in strugurii rosii (in special in coaja acestora) si in lastarii de vita de vie, si in cantitati mai reduse in planta Polygonum cuspidatum, alune si merisor. Plantele il produc pentru a se proteja impotriva infectiilor, iar cantitatea sa variaza in functie de speciile de vita de vie (de exemplu, in cazul strugurilor stropiti regulat, cand protectia plantei este sprijinita extern, cantitatile de resveratrol sunt mai mici). Acest compus se gaseste sub patru forme chimice in natura; dintre acestea, transresveratrolul este cea mai active din punct de vedere biologic.


Numele doctorului David Sinclair, profesor la Harvard, va ramane legat pentru totdeauna de acest compus. Dr. Sinclair a inregistrat rezultate deosebite in domeniul cercetarii procesului de imbatranire; printre altele, acestea se datoreaza si studiilor sale asupra resveratrolului. In cazul unui experiment pe cobia, a demonstrat ca animalele tratate cu resveratrol au trait mult mai mult decat in mod normal; in plus, a observat ca animalele supraponderale tratate cu resveratrol, in ciuda excesului de greutate, au avut o sanatate si o conditie fizica relativ asemanatoare cu cele ale cobailor cu o constitutie normala. Aceasta nu inseamna ca resveratrolul elimina riscurile pe care le presupune obezitatea, insa rezultatele obtinute sunt deosebite si foarte promitatoare pentru o cercetare detaliata asupra efectelor resveratrolului asupra masei corporale umane.


In cadrul unui alt studiu (Tadolini, B. et al. Resveratrol inhibition of lipid peroxidation.Free Radical Research 2000;33:105-14), resveratrolul a fost comparat cu vitamina E si cu un antioxidant sintetic. Toate substantele s-au dovedit eficiente pentru neutralizarea radicalilor liberi. Prin urmare, chiar daca nu se face distinctie intre tipurile de antioxidanti in viata de zi cu zi, acestia difera intre ei si conteaza ce antioxidant este folosit in anumite situatii.
 

 
3 Suisses - VIP
Clasificare articol: Remedii naturiste
Vezi articole din categoria: Remedii naturiste
Vezi stiri din categoria: Remedii naturiste
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *



Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.