Vitaminele

20 Octombrie 2011
 

Vitaminele sunt substante nutritive vitale, prezente in cantitati relativ mici in alimetatie(de la cateva micrograme pana la cateva sute de miligrame), indispensabile numeroaselor functii ale organismului. Spre deosebire de celelalte elemente din alimentatie (furnizorii de energie- glucidele, alcoolii si lipidele sau material de constructie- proteinele/aminoacizii), vitaminele nu livreaza energie. Rolul lor este insa foarte important, fara ele furnizorii de energie neputandu-si realiza functiile.


Vitaminele patrund in organism prin alimentatie, dar sunt utilizate abia la incheierea procesului de digestie. Functia lor este asemenea unor substante catalizatoare care asigura desfasurarea corecta a proceselor metabolismului. Ele au rol in dezvoltarea celulara, antioxidanti, contribuie la producerea gobulelor in sange, a hormonilor si a substantelor chimice care trasmit influxul nervos. Vitaminele nu produc direct energie, dar sunt indispensabile proceselor de producere a energiei. Organismul nostru nu poate produce singur vitaminele, ceea ce face cu atata mai necesar aportul lor prin alimentatie si, eventual, suplimente. Aportul insuficient de vitamine poate determina pe termen scurt scaderea energiei, iar pe termen lung anemie si diverse boli.


Vitaminele se impart in doua categorii: liposolubile si hidrosolubile.


In prima categorie se gasesc vitaminele solubile in grasimi (liposolubile) A, D, E si K. Vitaminele liposolubile pot fi stocate de organism. Ele vin in alimentatie din alimente care contin grasimi. Unele vitamine liposolubile sunt prezente doar in alimentele produse natural(animale care pasc iarba, care sunt expuse la soare sau pesti care au o alimentatie naturala-zooplancton). Aceste vitamine se pot administra si in “cure”, prin care se incarca rezervele, urmand apoi un consum gradual din aceste rezerve.


In cea de-a doua categorie se gasesc vitaminele solubile in apa (hidrosolubile): vitaminele B1, B2, B5, B6, B9, B8, B12 si vitamina C. Ele sunt stocate in organism in cantitati foarte mici(surplusul se elimina rapid), fiind necesar un aport constant din dieta si suplimente.


In alimente pot aparea si provitamine, cum ar fi de exemplu, beta-carotina ca element al vitaminei A, care este tot o vitamina liposolubila. De asemenea, in ultimii ani, avansul tehnologic a permis descoperirea de substante noi, cu rol asemanator vitaminelor, neincluse in lista “vitaminelor”, dar la fel de necesare pentru functionarea organismului si sanatate: inositolul, PABA, coenzima Q10.

Sursa: www.getfit.ro

 
3 Suisses - VIP
Clasificare articol: Suplimenti nutritivi
Vezi articole din categoria: Suplimenti nutritivi
Vezi stiri din categoria: Suplimenti nutritivi
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *



Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.