Ce boli poate ascunde hemoglobina scazuta?

24 Februarie 2017
 

Hemoglobina este o proteină care se găseşte în celulele roşii şi care ajută la transportul oxigenului şi substanţelor nutritive în organe şi ţesuturi. Totodată, hemoglobina are rolul de a transporta dioxidul de carbon de la nivel celular la plămâni, unde este eliminat în aerul atmosferic. Hemoglobina scăzută înseamnă că ai puţine globule roşii, afecţiune numită anemie. 

 

În ce constă analiza hemoglobinei

Nivelul hemoglobinei este determinat prin testarea sângelui, care se recoltează din deget sau din vena din mâna nedominantă, fără o pregătire specială a pacientului, care poate mânca şi bea înainte. Dacă medicul solicită analize mai complexe ale sângelui, este recomandat să nu mănânci şi să nu bei nimic cu 8 ore înainte de recoltare. În cazul copiilor, mostra de sânge se recoltează capilar din deget sau călcâi.

 

Ce boli poate semnala nivelul redus al hemoglobinei?

Dacă analizele relevă valori mai mici decât cele normale, înseamnă că eşti anemic. Iar anemia poate fi de mai multe tipuri şi poate avea mai multe cauze, printre care:

- Carenţă de fier

- Lipsă de vitamina B12

- Deficienţă de acid folic

- Hemoragii

- Diverse tipuri de cancer care afectează măduva osoasă, precum leucemia

- Afecţiuni renale

- Boli ale ficatului

- Hipotiroidism

- Talasemie – o boală genetică ce cauzează distrugerea celulelor roşii sau anemia cu celule in seceră. 

 

Metode care ajută la creşterea nivelului hemoglobinei

Deşi există soluţii prin care poţi creşte nivelul hemoglobinei, este indicat ca mai întâi să descoperi cauza care a dus la această problemă. Cel mai în măsură să facă asta este, desigur, medicul, care îţi poate recomanda ulterior un tratament adecvat. În funcţie de cauza descoperită, metodele de creştere a hemoglobinei ar putea consta în:

- Transfuzii de sânge (în special de masă trombocitară)

- Terapie cu eritropietină, un hormon care stimulează formarea de celule roşii

- Suplimente cu fier

- Consum de alimente bogate în fier (ouă, spanac, anghinare, fasole, carne macră, fructe de mare), vitamina B6, B12, C şi acid folic – peşte, legume, nuci, cereale, linte, citrice. citeste mai mult...

Sursa Ce se īntāmplă doctore?

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.