Cum previi artroza

11 Decembrie 2012
 

Artroza este o problema de sanatate care ingreuneaza viata a peste jumatate din persoanele trecute de 65 de ani din tarile industrializate, reprezentand cea mai frecventa afectiune a articulatiilor si cauza principala a handicapului la persoanele in varsta.


Dincolo de suferintele provocate varstnicilor, ingrijorator in zilele noastre este ca aceasta boala degenerativa a articulatiilor a inceput sa-si faca simtita prezenta si la persoane mai tinere: astfel cei care au intre 45 si 64 de ani au un risc de 30% de a suferi de artroza, si exista numeroase cazuri in care afectiunea poate debuta si inainte de 30 de ani, potrivit Sante

Nature.


Printre factorii de risc pentru artroza, specialistii enumera: excesul de greutate, traumatisme ale articulatiilor, predispozitie genetica, sexul (femeile sunt de doua ori mai predispuse la artroza decat barbatii), alinieri defectuoase ale oaselor (picioare in "X" sau in "paranteze").


Studii recente au scos la iveala faptul ca stilul de viata al omului modern (in special alimentatia) poate fi trecut pe lista acestor factori de risc. Iata cum afecteaza artroza articulatiile.


Artroza nu este cauzata de uzura cartilajului


Se spune adesea ca, in artroza, catalogata ca o boala a

batranetii, distrugerea cartilajului articular este cauzata de miscari repetate, adica de uzura, ceea ce nu reflecta corect realitatea.


Cartilajul reprezinta un strat subtire de fibre de colagen, care acopera capetele oaselor ce formeaza articulatia, avand rolul unui "pneu" al articulatiei. In mod normal, este neted si elastic. Cartilajul nu are vase de sange si se hraneste prin imbibitie. Un lichid articular, numit sinovial, patrunde in ochiurile retelei de fibre de colagen, hranind celulele care reinnoiesc cartilajul, actionand si ca un lubrifiant. Asemenea unui burete, cartilajul se imbiba, apoi elibereaza lichidul sinovial prin presiuni exercitate asupra articulatiei, adica prin miscare.


Astfel, cu cat articulatiile sunt mai utilizate, cu atat cartilajul este mai bine irigat si poate sa se reinnoiasca. Acesta este miracolul cartilajului: nu se uzeaza cand este utilizat. Desigur ca aici nu este vorba de o utilizare in conditii extreme, cum se intampla in cazul sportivilor sau al muncilor fizice dificile, care, dimpotriva, prin traumatisme sau presiuni mecanice repetate si exagerate pot dauna articulatiilor.


Legatura dintre alimentatie si artroza


Specialistii s-au pus de acord asupra unor factori de risc in ceea ce priveste artroza, insa cauzele procesului degenerativ intalnit in aceasta boala nu sunt pe deplin cunoscute. In ultimul timp se vehiculeaza tot mai multe teorii care pun in evidenta legatura dintre alimentatie si artroza.


Una dintre ele, apartinand unui medic australian, sustine ca, la fel ca in cazul bolilor cardiovasculare, deteriorarea calitatii sangelui are un rol in producerea artrozei. Functia de baza a sangelui, cea de transport a substantelor utile, fiind alterata, osul subcondral (capatul osului situat sub cartilaj) nu mai primeste nutrientii necesari, ceea ce duce la moartea celulelor osoase.


Pot aparea modificari (fisuri, retractii ale osului), iar cartilajul, fiind o structura foarte fina, este afectat, chiar daca aceste schimbari care au loc la capatul oaselor sunt minore. Baza de aderenta - capatul osului- nemaifiind de calitate, cartilajul incepe si el sa se distruga.


Un alt fenomen despre care s-a observat ca are o legatura cu

aparitia artrozei este glicolizarea proteinelor , proces in cursul caruia glucoza se leaga de proteinele din tesuturi, afectand buna functionare a acestora. Studiile au aratat o legatura intre gravitatea artrozei si nivelul ridicat al proteinelor glicolizate prezente in cartilaj.


Desigur ca deteriorarea proteinelor prin glicolizare depinde de reactia organismului la insulina (cazul diabetului), insa si alimentele consumate au un rol in accelerarea sau incetinirea acestui process.


Fructele previn artroza, cartofii maresc riscul de boala


Tinand seama de studiile de mai sus, specialistii considera ca un regim alimentar care activeaza microcirculatia sangelui si care impedica procesul de glicolizare al proteinelor are un rol important in prevenirea sau chiar ameliorarea artrozei.


Un studiu britanic realizat pe gemeni a scos in evidenta faptul ca un regim alimentar bogat in fructe (exceptand citricele) si in ceapa, usturoi, praz a fost eficient in prevenirea distrugerii osului subcondral prin cresterea calitatii sangelui si ameliorarea circulatiei la nivelulul vaselor de sange fine. Foarte daunator in acest sens s-a dovedit consumul de cartofi prajiti sau chiar si copti sau fierti.


In ceea ce priveste glicolizarea proteinelor in corp, pentru a diminua acest proces este indicata renuntarea la alimente fripte la gratar, la cartofi prajiti, chipsuri, alune si migdale prajite. Carnea si ouale trebuie consumate cu moderatie, iar in cazul carnii este foarte bine ca aceasta sa fie supusa unui proces de marinare (cu zeama de lamaie sau otet) inainte de a fi pregatita.


Sunt indicate alimentele cu indice glicemic scazut sau mediu (fasole, linte, mazare, branza proaspata, mere, morcovi cruzi, prune, lapte degresat). De evitat sunt produsele indulcite cu sirop de glucoza, produsele rafinate din faina alba si zahar si berea. Deosebit de folositoare s-au dovedit anumite suplimente alimentare pe baza de afine sau Gymnema sylvestris, o planta specifica Indiei, care combate procesul de glicolizare al proteinelor.


Un regim alimentar sanatos, prin care sa se evite alimentele grele, rafinate si prajelile si care sa privilegieze fructele si leguminoasele se dovedeste foarte folositor in prevenirea artrozei, sustin specialistii. Nu trebuie uitat rolul miscarii, indeosebi plimbarile si mersul pe bicicleta.

  citeste mai mult...

Sursa Ziare.com

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.