Legenda cepei care ne scapa de gripa si raceala. Falsa sau Adevarata?

04 Februarie 2014
 

Legenda spune ca, in anul 1919, gripa a ucis 40 de milioane. Un medic vizita familiile mai multor fermieri pentru a-i ajuta sa combata epidemia. Multi dintre fermieri se imbolnavisera si murisera.


"Doctorul a ajuns la casa unui fermier si, spre surprinderea lui, toata lumea era santaoasa. Cand l-a intrebat doctorul pe fermier daca a facut ceva special, sotia acestuia a raspuns ca in fiecare camera (pe vremea aceea casele nu aveau mai mult de doua camere) a pus intr-un vas, cate o ceapa necuratata.


Doctorului nu i-a venit sa creada si a cerut una dintre cepe pentru a o analiza la microscop. Cand a analizat aceasta ceapa, a gasit virusul gripei in ceapa, care in mod evident absorbise virusul, tinandu-l la distanta de membrii familiei".


Auzind aceasta legenda care circula peste tot pe internet, multi oameni au procedat la fel si spun ca intr-adevar, din momentul in care au amplasat o ceapa in incaperile lor, nimeni nu s-a mai imbolnavit de gripa sau raceala, sau cei care erau deja bolnavi, s-au vindecat mult mai usor.


Iata cum suna o astfel de relatare, via blogul supravietuitor.wordpress.com


“Eu nu stiam despre povestea cu fermierul... dar stiu ca eu am facut pneumonie si am fost foarte bolnava. Am citit un articol care spunea sa tai o ceapa la ambele capete, sa pui unul din capete intr-o furculita si sa pui capatul infipt in furculita intr-un borcan gol… iar apoi sa pui borcanul langa patul pacientului peste noapte.


Se spunea ca ceapa se innegreste peste noapte din cauza germenilor… si chiar asa s-a intamplat. Dimineata ceapa era un dezastru dar eu deja ma simteam mai bine. Altceva ce am citit intr-un articol a fost ca atat ceapa cat si usturoiul distribuite prin camera au salvat pe multi de la ciuma neagra. Ele au multe proprietati antibacteriale si antiseptice.”


„Acum citeva zile m-am trezit la 3 dimineata cu un copil cu febra si nasuc mucios, rugindu-ma sa-i iau temperatura si sa-i dau "michimente" ca a racit... Dupa ce i-am dat lingurita de siropel panadol, am luat o ceapa, am taiat-o si am asezat-o intr-un bol, exact linga perna copilei... 5 ore mai tirziu, la ora 8 cind ne-am trezit, nu mai avea febra , doar nasuc un pic mucios, iar ceapa arata ingrozitor - galben-verzui si mirosea de ziceai ca a putrezit demult”, scrie alt blog: site-lifecollage.blogspot.ro


Legenda cepei vindecatoare

Deci ceapa este o „vedeta”, in cultura populara crezandu-se ca ea are proprietati antiseptice puternice.

Totusi, cercetand online, aflam ca oamenii de stiinta resping ideea ca cepele ar putea actiona precum niste magneti care ar atrage bacteriile si virusii.


Dr. Joe Schwarcz de la McGill University's de la departamentul pentru stiinte si societate, explica:


Aceasta terminologie – ca cepele sunt un „magnet pentru bacterii”, nu face sens. Nici un aliment nu atrage bacteriile, desi desigur, sunt anumite alimente care, odata infectate, asigura un mediu mai bun pentru multiplicarea bacteriilor.


Nimic nu este un magnet pentru bacterii. In primul rand, bacteriile au o mobilitate redusa. De obicei, bacteriile sunt transportate prin intermediul stranutului, de exemplu. Mucegaiurile pot elimina spori care sunt imprastiati in jur, dar bacteriile se dezvolta in medii stramte, ceea ce face ca transportarea lor prin aer (aeropurtarea) sa fie dificila.


In al doilea rand, daca ar fi existat asa ceva un „magnet pentru bacterii”, ar fi fost incredibil de folositor in domeniul medical, pentru a indeparta bacteriile de oamenii bolnavi de anumite inflamatii. Cepele nu au fost niciodata folosite pentru asa ceva.


Un alt articol publicat de catre Wall Street Journal, in anul 2009, cu referire la aceeasi legenda urbana, nota: Biologii spun ca este imposibil ca cepele sa atraga virusii de gripa, asemenei unei benzi adezive pentru muste. Virusii, pentru a se inmulti, au nevoie de o fiinta gazda si nu se pot inmulti in afara unui corp sau intr-o camera.


CEAPA TAIATA, OTRAVITOARE

Un aspect pe care trebuie totusi sa il luam in seama, legat de consumul de ceapa si in special al tuturor alimentelor care nu sunt proaspete! Exista un dovedit pericol de toxiinfectie alimentara. „Este periculos sa tai o ceapa si sa o folosesti pentru gatit a doua zi. Devine otravitoare intr-o singura noapte si creeaza bacterii toxice care pot provoca infectii la stomac din cauza excesului de secretie de bila si chiar intoxicatii alimentare”.


  citeste mai mult...

Sursa Garbo

 
Clasificare stire: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
 
 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.