Pofta de mancare, stresul si varsta

10 Februarie 2017
 

 Metabolismul uman a fost adaptat mai ales pentru conditii de lipsa a alimentelor, de foame. De aceea, alimentele dense caloric, adica bogate in carbohidrati si grasimi, erau cele mai agreate. In prezent, desi stilul nostru de viata nu are nimic in comun cu cel al primelor hominide, schimbari majore in preferintele alimentare nu exista. Foamea si ruda ei moderna, apetitul, sunt prezente, la fel si inclinatia pentru alimentul gras si dulce. Nu e vorba despre dependente, ci doar de vocea speciei, care ne sopteste ca zaharul si grasimea sunt fix ceea ce ne trebuie, pentru ca au calorii. Organismul nu s-a lamurit inca de faptul ca mancarea este disponibila oricand, oricum. Si nici ca traiul sedentar ne face sa ne ferim de mancarea densa caloric.

 

Apetitul compenseaza frustrarile

La tot acest tablou oarecum descurajant, se adauga faptul ca prea putin mai mancam astazi de foame. Mancam mai ales din cauza apetitului, al poftelor care, de cele mai multe ori, au alta motivatie decat pur si simplu necesitatea de a aduce corpului calorii cu care sa functioneze. Apetitul este ruda psihologica a foamei si ne face deservicii. Ati observat ca va puteti reduce mult aportul alimentar daca mancati numai de foame? A critica, insa, pofta de mancare, a incerca sa ne punem de-a curmezisul unor comportamente cu radacini metabolice adanci este nu numai inutil, dar si ineficient.

Cu foamea nu te poti juca. Tocmai de aceea, singurele diete care au succes sunt cele care reusesc sa tina sub control aceasta forta. Pe de alta parte, mancarea este o recompensa la indemana tuturor. De la omul primitiv incoace, un pranz satisfacator, cu multe lipide si zaharuri, este urmat de o senzatie de bunastare mediata de opioide endogene, care compenseaza frustrarile din viata personala sau profesionala.

 

Variatiile hormonale si apetitul

In foame, apetit, satietate intervin si hormonii. De la primul ciclu menstrual, fetele observa ca exista perioade cand pofta de mancare, mai ales de dulce, creste. Substratul este, probabil, jocul variatiei hormonale, desi studiile stiintifice efectuate in acest sens nu au dovedit nimic concret. Asa cum nici poftele din timpul perioadei de graviditate nu par a avea un substrat real. Ceea ce face ca multi medici sa le puna pe seama psihicului influentat de contextul maternitatii. Totusi, si poftele din sarcina, si variatiile de apetit din timpul ciclului menstrual exista si este putin probabil ca explicatia sa fie in totalitate de ordin psihogen.

 

Stresul influenteaza pofta de mancare

Si, de obicei, o influenteaza neuniform. Astfel, exista persoane care mananca in perioadele stresante mult mai mult decat ar fi cazul. Exista situatii de obezitate morbida, declansata pe o perioada de stres intens (de exemplu, moartea unei rude apropiate), caracterizata prin initierea unui aport alimentar exagerat, care a continuat in timp. Cortizolul eliberat in perioadele de stres creste ingestia alimentara, prin actiunea sa directa sau prin influentarea altor verigi metabolice. Paradoxal, exista si persoane care in situatii de stres devin anorexice. Pofta de mancare dispare complet. citeste mai mult...

Sursa Farmacia Ta

 
Clasificare stire: Sanatate
Vezi stiri din categoria: Sanatate
Vezi articole din categoria: Sanatate
 
 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.