Super Alimentul secolului este chiar de la bunica si are 20+ beneficii extraordinare

31 Ianuarie 2014
 

Banala VARZA LA BUTOI, varza murata si conservata dupa metode traditionale, este considerata a fi un aliment minune.

 

Bunicii nostri detineau secretul longevitatii si al sanatatii si consumau alimente aparent banale, insa cu efecte extraordinare asupra organismului. Banala VARZA LA BUTOI, varza murata si conservata dupa metode traditionale, este considerata a fi un aliment minune. Afla de ce:

Bunicii nostri detineau secretul longevitatii si al sanatatii si consumau alimente aparent banale, insa cu efecte extraordinare asupra organismului. Astazi, cercetarile contemporane arata ca unul dintre cele mai sanatoase alimente, in voga printre adeptii alimentatiei sanatoase, este chiar un remediu stravechi de la tara. Banala varza la butoi, varza murata si conservata dupa metode traditionale, a (re)devenit superalimentul secolului si este considerata a fi un aliment minune.

 

Afla de ce:

Varza murata purifica si energizeaza organismul, intarind sistemul imunitar gratie aportului sau de fier. In plus, are rolul de protejare a sistemului imunitar, fibrele solubile din varza eliminand grasimile din organism si impiedicand absorbtia de colesterol in sange.


Procesul de fermentare a verzei nu este deloc unul nou. Aceasta metoda usoara de a conserva legumele pentru iarna a fost dezvoltata cu secole in urma, ba chiar o regasim si in civilizatiile timpurii. Istoria ne arata ca in urma cu 2000 de ani muncitorii care ajutau la constructia Marelui Zid Chinezesc consumau o varianta a verzei murate de astazi. In plus, in medicina traditionala chinezeasca sucul de varza murata este folosit ca un remediu pretios in tratarea multor boli comune. Mai mult, se spune ca temutele hoarde ale lui Genghis Khan sunt cele care au adus acest aliment pe meleagurile europene.


Sa nu ne mire atunci nici faptul ca armatele romane aveau obiceiul de a lua in calatoriile lor de deplasare butoaie intregi de varza murata… O intrebuintau in prevenirea infectiilor intestinale, atat de comune in acele vremuri si conditii. Cunoscut este si faptul ca scorbutul (boala cauzata de deficitul de vitamina C) a cauzat probleme grave marinarilor britanice in secolul al XVIII-lea. Legenda spune ca celebrul capitan James Cook a reusit sa navigheze in jurul lumii fara a pierde un singur om datorita obiceiului de a cara pe nava sa nici mai mult, nici mai putin de 60 de butoaie de varza murata.


In cartea de bucate “A passion for Sauerkraut”, Samuel Hofer enumera motivele pentru care varza murata poate fi considerata (pe buna dreptate!) un aliment minune:

1. previne constipatia

2. stimuleaza miscarea peristalitica a intestinelor

3. restabileste flora intestinala sanatoasa ce a fost afectata de intrebuintarea antibioticelor

4. imbunatateste circulatia sangelui si ajuta la curatarea sangelui

5. intareste rezistenta naturala a organismului impotriva infectiilor si sistemul imunitar

6. scapa corpul de paraziti

7. scade nivelul de zahar din sange si urina

8. mentine sub control pofta de dulciuri

9. usureaza senzatia de greata si rau la femeile insarcinate

10. mentine in parametri normali aciditatea gastrica


Varza murata este bogata in vitamina C, vitaminele B, vitamina K, A si E, insusi Hipocrate constatand beneficiile consumului de varza murata in intarirea imunitatii organismului. Vitamina A, C si E sunt antioxidanti care ajuta la curatarea organismului de radicalii liberi. Vitamina C este cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante, vitamina K este celebra pentru rolul sau in coagularea sangelui, insa ambele sunt esentiale pentru un sistem osos puternic.


De asemenea, varza murata mai contine si mangan, zinc, calciu, potasiu, fier si compusi sulfurosi, necesari unei bune functionari a organismului. "Varza murata isi pastreaza compusii anticancerigeni, hepatoprotectori si antioxidantii. In plus, datorita continutului ridicat de vitamina C naturala - pana la 60 de miligrame la suta de grame, varza are un efect antioxidant, potentat şi de vitaminele A si E, de mineralele: zinc, magneziu, potasiu si calciu, intarind sistemul imunitar si rezistenta la viroze, inclusiv la diferitele forme de gripa", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in ziarul Gandul.


“Am descoperit ca varza fermentata ar putea fi chiar mai sanatoasa decat varza cruda, in special in combaterea cancerului”, este si concluzia la care ajunge Eeva-Liisa Ryhanen, manager de cercetare in MTT Agrifood Research Finland.


Se stie ca varza murata (dar si toate alimentele fermentate) contine bacterii benefice numite probiotice, furnizand o serie de bacterii vii care ajuta in procesul digestiv. Aceste bacterii prietenoase numite probiotice si care se gasesc in acidul lactic ajuta la tratamentul infectiilor. Totodata, aceste bacterii benefice faciliteaza digestia si absorbtia nutrientilor, varza murata fiind chiar mai usor de digerat decat varza curda.


Poate tocmai de aceea moarea de varza (zeama de varza murata) este cunoscuta a fi un bun remediu antimahmureala. Lactobacillus plantarum nu doar ca ajuta la mentinerea unei digestii eficiente, dar are si un rol benefic in tratarea sindromului colonului iritabil, a colitei si a bolii Chron. La randul sau, acidul lactic care se produce in timpul fermentatiei verzei are un efect benefic asupra tractului gastrointestinal.


“Bacteriile care ajuta la formarea acidului lactic accelereaza tranzitul intestinal, elimina constipatia, refac flora intestinala ce poate fi afectata dupa un tratament cu antibiotic si au un efect de intarire a sistemului imunitar.” afirma doctorul si omul de stiinta Ewa Ciska intr-un articol publicat in www.naukawpolsce.pap.pl.


Constipatia comuna poate fi si ea tratata cu ajutorul verzei murate. In plus, varza murata are si un continut redus de calorii. 100 de grame de varza murata contin doar 12 – 16 calorii. Datorita continutului ridicat de fibre dau si sentimentul de satietate. Fiecare ceasca de varza murata contine 27 de calorii si furnizeaza 4, 1 grame de fibre (16% din cantitatea zilnica recomandata), ceea ce o recomanda a fi consumata si pentru scaderea colesterolului rau, in tratarea bolilor de inima si a diabetului de tip 2


Atentie! Nu faceti abuz de varza murata. In ciuda beneficiilor sale, consumul de varza murata ar trebui sa fie limitat. Daca organismul vostru nu tolereaza prea bine alimentele acide, incepeti cu o cantitate mica de varza murata pana cand sistemul vostru digestiv se va obisnui cu acest aliment. Deoarece caldura omoara bacteriile benefice din varza murata, recomandat este sa consumam varza murata ca atare. In cazul in care o consumam gatita sau pasteurizata, nu o sa beneficiem de efectele probioticelor.

  citeste mai mult...

Sursa Garbo

 
Clasificare stire: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
 
 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.