Tot ce este bine de stiut despre alergii

21 Aprilie 2017
 

Primavara si toamna reprezinta doua anotimpuri dificile pentru cei care sufera de diverse alergii. Pentru multi, alergiile sunt ceva banal, insa doar cei care sufera din aceasta cauza stiu cat de mult le este afectata calitatea vietii. Reactiile alergice se manifesta atat la nivel cutanat, cat si al mucoaselor. In unele cazuri se poate ajunge la reactii extrem de grave ale sistemului respirator – soc anafilactic. Cele mai comune manifestari ale alergiilor sunt: mancarimile, eruptiile cutanate, jena respiratorie, inrosirea ochilor si a nasului, crampele abdominale, tulburarile tranzitului intestinal, hipotensiunea arteriala, paloarea. Exista persoane care, din cauza alergiilor, nu reusesc sa isi desfasoare activitatea cotidiana. Sa nu uitam ca exista si alergii alimentare si medicamentoase care pot complica existenta in cel mai neplacut mod. 

 

Autodiagnosticarea, cea mai mare greseala

Este oare o raceala sau o alergie? Banala raceala este, de cele mai multe ori, acompaniata de febra si frison, ceea ce nu se intampla in cazul alergiilor. Ce ne facem insa cand raceala nu e asociata si cu febra? Cum mai facem diferenta intre cele doua? Ei bine, medicul este cel mai in masura sa raspunda la aceste intrebari si sa puna diagnosticul corect. In caz contrar, autodiagnosticarea gresita poate duce la utilizarea medicatiei antialergice in cazul unei raceli si invers. De asemenea, tratarea unei asa-zise raceli care, de fapt, este o alergie poate sa se transforme intr-o criza alergica severa.

 

Alergie sau intoleranta alimentara?

Alergia alimentara este o forma de intoleranta alimentara cu implicatii serioase asupra organismului, in cadrul careia sistemul imunitar este activat. In momentul in care un aliment alergen (aliment ce produce o serie de efecte secundare neplacute in urma consumului) este ingerat, are loc o reactie in lant in cadrul sistemului imunitar, cu eliberare de anticorpi. Acestia din urma vor antrena, la randul lor, eliberarea unor substante in organism (histamina, prostaglandine) ce duc la aparitia simptomelor neplacute, ca inrosirea nasului, varsaturile, tusea etc. Intoleranta alimentara poate provoca simptome asemanatoare celor aparute in cadrul unei alergii alimentare, insa nu implica activarea sistemului imunitar si nu pune viata in pericol. Cauza aparitiei unei intolerante alimentare este incapacitatea organismului de a digera alimentul incriminat.

 

Cum se poate manifesta alergia alimentara?

De obicei, alergiile alimentare se manifesta prin:

- Reactii cutanate, de la pete rosii pana la eruptii generalizate, pruriginoase (mancarimi);

- Mancarimi localizate sau generalizate, fara afectarea tegumentelor;

- Congestie nazala, stranut, tuse rebela;

- Tulburari gastrointestinale – greata, varsaturi, balonari, dureri abdominale severe.

- Edem al buzelor, limbii, al intregii fete pana la edematierea cailor respiratorii superioare, cu imposibilitatea respiratiei;

Dintre alimentele incriminate in producerea alergiilor alimentare, mentionam: laptele de vaca, nucile, alunele, ouale, soia, fructele de mare, pestele, semintele de susan, semintele de mustar, ciupercile, porumbul. 

 

Testele alergologice

Cea mai buna metoda de a depista la ce sunteti alergic sunt testele alergologice efectuate de un medic specialist alergolog. Chiar si asa, de mare ajutor este istoricul medical si cel al alergiilor, dar si analizele de sange. Testele alergologice cutanate presupun expunerea pielii la diverse substante (alergeni) implicate in declansarea reactiilor alergice. Substantele la care sunteti alergic vor provoca o reactie cutanata. Cu alte cuvinte, pentru a depista cauza exacta a alergiei, se tatoneaza cu diversi alergeni. Aceste teste se pot efectua, in principiu, la orice varsta, insa trebuie mentionat ca exista cateva situatii care pot interfera cu rezultatul, printre care se numara afectiunile severe de piele (eczema, psoriazisul) sau diverse medicamente.

 

Se pot ameliora sau agrava alergiile de la an la an?

Fara doar si poate, alergiile se pot ameliora sau agrava de la un an la altul, in functie de schimbarile climatice. De pilda, daca la inceputul primaverii da un inghet sau ploua cateva zile bune, productia de polen poate fi afectata. Astfel, cei alergici pot avea un sezon cu mai putine crize alergice. In sens contrar, nivelul crescut de dioxid de carbon din atmosfera poate duce la o exacerbare a polenizarii, intrucat plantele se hranesc cu dioxid de carbon. Tot in acest sens, perioadele foarte calduroase primavara pot exacerba simptomele persoanelor cu alergii. citeste mai mult...

Sursa Farmacia Ta

 
Clasificare stire: Sanatate
Vezi stiri din categoria: Sanatate
Vezi articole din categoria: Sanatate
 
 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.