Din multele diete care există astăzi, am ales dieta ketogenică, sau mai pe scurt dieta keto. Fără a complica lucrurile, putem spune în esență că dieta Keto este diferită de celelalte diete prin faptul că nu pune accentul atât de mult pe restricții și calorii, ci pe tipul de combustibil pe care corpul tău îl folosește pentru a produce energie. Altfel spus, organismul este învățat să folosească grăsimile ca și sursă de energie, în locul glucidelor și al carbohidraților.
În acest articol vei întâlni informații esențiale despre Dieta Keto pentru începători, ce înseamnă această dietă, care sunt alimentele permise și ce nu ai voie să mănânci, vei găsi câteva idei de meniuri, vei afla de suplimente alimentare care te pot ajuta și ce rezultate ai putea obține.
Ce este dieta ketogenică?
Concepută inițial prin anii 1920, dieta keto urmărește aducerea corpului într-o stare de cetoză. Starea de cetoză presupune ca organismul nostru să schimbe o sursă de energie, adică metabolizarea glucozei, cu o alta, adică arderea grăsimilor.
Dieta ketogenică își propune să mențină corpul în starea de cetoză pentru o perioadă mai lungă, să îl păcălească, practic, că ar ține post mai mult timp. Și acest lucru se realizează eliminând alimentele care conțin carbohidrați. Carbohidrații sunt transformați în glucoză, care ne dă energie, dar dacă în organism ajung tot mai puțini carbohidrați, atunci ficatul începe să transforme grăsimile din alimente și din corpul tău în acizi grași și în corpi cetonici. Corpii cetonici sunt transportați la creier și astfel glucoza este înlocuită ca sursă principală de energie.
Deși pare contradictoriu, dieta ketogenica presupune să mănânci multe grăsimi (75%), apoi proteine și carbohidrați moderat și deloc zahăr. Să reținem, însă, o caracteristică importantă a dietei keto: nu este vorba despre orice fel de grăsimi, ci de grăsimile sănătoase.
Dieta keto alimente permise
Să trecem acum la lucrurile esențiale: ce pot să mănânc în dieta ketogenică?
Alimente permise în dietă:
- carne de orice fel, dar să nu fie carne procesată
- ouă, de preferat de la găini crescute cât mai natural
- produse lactate și brânzeturi
- mezeluri, dar pe cât posibil fără aditivi
- grăsimi naturale pe care să le luați din pește gras, unt cu conținut ridicat de grăsime, untură,migdale nuci și semințe, alune de pădure, avocado
- uleiuri vegetale presate la rece: ulei de măsline, ulei de cocos, de susan, de semințe de in
- legume și verdețuri cu conținut scăzut de carbohidrați: broccoli spanac, roșii, varză, sparanghel,dovlecel, castraveți
- fructe de pădure pentru fibre
Alimente interzise
Să vedem acum și de care alimente să stăm departe pentru a obține rezultate keto.
Pentru a nu consuma o cantitate mare de carbohidrați, amintește-ți să eviți din meniu acele alimente bogate în zahăr și amidon. Cantitatea de carbohidrați nu ar trebui să depășească pragul de 50 g pe zi, altfel nu vei mai putea menține cetoza de care vorbeam la început.
Prin urmare, nu încerca să trișezi și ține la îndemână această listă cu alimente interzise:
- zahărul și orice alt aliment care îl conține
- îndulcitori de tip miere, sirop de arțar, fructoză sau glucoză
- orice tip de cereale și făina obținută din acestea
- produsele făinoase, paste, produse de patiserie, pâine
- fasole, mazăre, linte, năut, etc
- fructele cu conținut ridicat de zaharuri: banane, struguri, mere, pere
- legume bogate în carbohidrați: cartofi,porumb, etc
- uleiurile vegetale rafinate: de floarea soarelui, de rapiță, de porumb
- carnea procesată, mezelurile cu multe grăsimi și aditivi.
Este bine să eviți și băuturile dulci, de tipul sucuri de fructe, caffe late sau orice altă băutură care conține zahăr. Consumă în locul lor apă. Sunt interzise și băuturile alcoolice, mai ales cele obținute din cereale.
Dieta Ketogenica – idei de menu
La acest punct vă întrebați, probabil, ce ați putea mânca în cadrul dietei ketogenice ce trebuie să fie săracă în glucide și să conțină cât mai multe grăsimi sănătoase. Veți fi uimiți, însă, de varietatea opțiunilor și de numărul mare de rețete disponibile. Iar acest lucru înseamnă că nu veți suferi de foame și veți obține mai rapid cetoza.
La micul dejun, spre exemplu, puteți alterna următoarele variante: ouă poșate, acompaniate de avocado, salată de verdețuri sau șuncă; ochiuri în uleiurile permise, cu brânză și vegetale, omletă cu bacon,o salată îmbogățită cu ou fiert și măsline, vafe din făină de migdale cu iaurt și fructe, platou rece cu brânză, slănină și șuncă.
Pentru cină poți opta pentru friptură cu piure de conopidă, în locul celui de cartofi; ardei, morcovi și vinete trase la tigaie cu brânză. Poți alterna orice fel de pește gras cu dovlecei sau vinete la cuptor sau la tigaie, iar carnea de pui o poți prepara la cuptor și la grătar. Șnițelul de pui îl prepari cu o făină cu puțini carbohidrați și îl faci la cuptor.
Pentru prânz alegi oricare din variantele de mai sus, sau îți poți construi propriile rețete, având grijă să consumi doar alimentele permise. Nu uita să consumi și apă pentru că organismul are nevoie de hidratare.
Dieta keto păreri, rezultate
După cum am văzut, scopul dietei ketogenice este să menții corpul în stare de cetoză și să îl faci să elimine grăsimea nedorită. Recomandarea este ca această cetoză să dureze între 4 și 6 săptămâni, după care se iese din ea prin consumul de carbohidrați, apoi se revine la starea de cetoză pentru un nou ciclu.
Când vine vorba de pierderea în greutate, se poate pierde până la 1 kg de grăsime pe săptămâna și foarte important, nu vei pierde masă musculară. Mușchii se redefinesc și vei oberva imediat schimbări urmând această dietă dacă faci niște măsurători în prealabil (circumferința taliei, a coapselor, etc).
Și pentru a face totul și mai ușor, ai la dispoziție o serie de suplimente alimentare care să îl ajute pe corp a intra în starea de cetoză mai repede.
Poți folosi suplimente cu minerale, cu potasiu și magneziu, pentru a compensa demineralizarea care survine odată cu dieta ketogenica.
Foarte popular este uleiul MCT (sau uleiul cu trigliceride cu lanț mediu) care îți va da energie și va mări nivelul de corpi cetonici. Tot pentru energie poți consuma și ceai verde și cafeină. În același timp, poți consuma legume și fructe și proteine poți lua din zer sau din pulberile proteice.
În concluzie putem spune că dietei keto i se pot atribui numeroase beneficii: se consumă grăsimea din corp, consumul de proteine este moderat (20 proteine) și corpii cetonici sunt menținuți la un nivel ridicat, dând dietei șanse mari de reușită.