ENCICLOPEDIE MEDICALA

Abruptio Plancetae ( decolarea prematura de placenta normal inserata sau hematom retroplacentar)

 

Dezlipirea de placenta consta in separarea prematura a unei placente normal implantate de peretele uterin in cursul perioadei tarzii a sarcinii. Manifestarile sunt reprezentate de sangerare vaginala, durere uterina si sensibilitate, soc hemoragic si CID. Diagnosticul este clinic si uneori ecografic. Tratamentul consta in repaus la pat pentru simptome usoare si expulzie rapida pentru simptome severe sau persistente.

Dezlipirea de placenta poate implica orice grad de separatie placentara, de la cativa mm pana la detasare completa a placentei.Rezultatul il reprezinta sangerarea in decidua basalis retroplacentar. Cauza este necunoscuta. Poate aparea ischemie fetala. Daca dezlipirea este brusca si intrerupe fluxul utero-placentar, consecinta poate fi moartea fetala iar daca este cronica si mai limitata poate produce restrictie a cresterii intrauterine.

Factorii de risc sunt reprezentati de varsta materna mai avansata, hipertensiune(cronica sau indusa de sarcina), vasculita sau alte afectiuni vasculare, dezlipire de placenta in antecedente, traumatisme abdominale, afectiuni trombotice materne, fumatul si in special consumul de cocaina. Dezlipirea de placenta apare la 0,4-1,5% din totalul sarcinilor.


Simptome si semne


Dezlipirea de placenta poate determina eliminarea de sange prin colul uterin (hemoragie externa) sau acumularea retroplacentara. Severitatea simptomatologiei depined de gradul de dezlipire si cantitatea de sange pierduta. Uterul poate fi dureros, sensibil si iritabil la palpare. Pot aparea socul hemoragic, precum si semne de CID.

Diagnostic

Diagnosticul este sugerat de scurgerea vaginala de sange, durerea si sensibilitatea uterina, semnele de stres fetal, socul hemoragic sau CID aparute in perioada tardiva de sarcina, in special daca gradul sensibilitatii si socului pare disproportionat de mare fata de cel a sangerarii vaginale. Daca sangerarea are loc in perioada tardiva de sarcina, trebuie exclus diagnosticul de placenta praevia care are simptome similare, inainte de examenul ginecologic. Examenul ginecologic poate mari hemoragie daca este vorba de placenta praevia.
Evaluarea va avea in vedere monitorizarea frecventei cardiace fetale, hemoleucogramei, masurarea fibrinogenului seric si a produsilor de degradare ai acestuia, precum si ecografie transabdominala. Monitorizarea cardiaca fetala poate identifica un pattern anormal sau moarte fetala.

Tratament

Daca sangerarea nu ameninta viata mamei sau a fatului, daca bataile cardiace fetale sunt normale si sarcina nu este aproape de termen, se recomanda spitalizare si repaus la pat, hemoragia putandu-se opri. Daca sangerarea se opreste, este permisa deplasarea si externarea din spital. Daca insa sangerarea nu se opreste, se recomanda nasterea imediata, modul fiind ales in functie de aceleasi criterii folosite pentru preeclampsie si eclampsie. Se indica de obicei expulzia pe cale vaginala accelerata de administrare de occitocina sau nasterea prin cezariana, in functie de rapiditatea deteriorarii starii materne si fetale. Amniotomia (ruperea artificiala de membrane) va fi efectuata precoce deoarece ea poate accelera expulzia, prevenind instalarea CID. Tratamentul complicatiilor (de exemplu soc, CID) este suportiv.
 

 
Enciclopedie medicala
Afectiuni in timpul sarcinii
 
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.