Suplimentele cu acid folic din perioada prenatală reduc riscul de cancer de colon

18 Mai 2008
 

Suplimentele cu acid folic din perioada vieţii intrauterine ar putea avea un efect protectiv împotriva dezvoltării unui cancer colorectal, susţin rezultatele unui studiu experimental raportat la întâlnirea anuală a American Association for Cancer Research 2008. Rezultatele au evidenţiat de asemenea că administrarea acestor suplimente în perioada postnatală nu a mai avut acelaşi efect. “Căţeluşii cu mame care au luat aceste suplimente au avut o încărcătură tumorală mai redusă” a afirmat Karen K. Sie, autorul principal al studiul şi studentă la universitatea din Ontario.
A fost deja dovedit faptul că suplimentele cu acid folic în perioada de sarcină reduc rata de dezvoltare a defectelor de tub neural şi a unor neoplazii din perioada copilăriei. Cu toate că studiile epidemiologice şi cele experimentale au demonstrat faptul că suplimentele cu acid folic şi nivelele plasmatice de folat sunt invers proporţionale cu riscul de cancer de colon, există şi date conform cărora un surplus prea mare de acid folic poate promova progresia unei leziuni precanceroase preexistente dar încă nediagnosticate.
Cercetătorii au investigat efectele suplimentelor cuacid folic asupra riscului de cancer de colon la un model murin de cancer colorectal. Cu trei săptămâni înainte de sarcină şoarecii au fost împărţiţi pentru a beneficia fie de o dietă standard cu un conţinut de acid folic de 2 mg/kg fie de dieta cu supliment de acid folic care conţinea 5 mg acid folic/kg. Şoarecii au urmat această dietă pe parcursul sarcinii şi perioadei de lactaţie. Urmaşii de sex masculin au fost ulteriori randomizaţi, la vârsta de 21 de zile, fie pentru diata standard fie pentru cea cu supliment de acid folic. La vârsta de 5 şi de 6 săptămâni şoriceii au fost injectaţi cu ayoxymethan – un inductor de neoplasm de colon. La 34 de săptămâni au fost determinate: incidenţa tumorilor, numărul şi mărimea acestora, nivelul plasmatic de folat şi de homocisteină. Atât concentraţiile plasmatice cât şi cele de la nivel hepatic de folat au reflectat cu acurateţe modelul de dietă urmat. Nivelul de homocisteină a fost semnificativ mai redus la urmaşii animalelor care au urmat dieta cu supliment de acid folic. Cercetătorii au observat de asemenea că suplimentarea cu acid folic pe perioada vieţii intrauterine a scăzut semnificativ riscul dezvoltării unui cancer de colon, în timp ce suplimentele administrate postnatal nu u avut acest efect. Urmaşii mamelor cu dietă standard au avut un risc de aproape trei ori mai mare de a dezvolta cancer de colon în comparaţie cu urmaşii ai căror mame au urmat dieta cu supliment de acid folic. Urmaşii care au primit acid folic postnatal şi care au provenit din mame cu dieta standard au avut un număr mai mare de tumori, respectiv tumori mai mari în comparaţie cu urmaşii din celelalte grupuri.
Cu toate că datele nu pot fi aplicate şi pentru oameni ele pot fi importante pentru următoarele trialuri clinice, au concluzionat cercetătorii.


American Association for Cancer Research (AACR) 2008 Annual Meeting: Abstract 2098.

 
Clasificare articol: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.