Infectiile urinare severe

18 Ianuarie 2012
 

Infecţiile urinare severe sunt produse de numeroase afecţiuni ale organismului. O infecţie urinară înseamnă o afecţiune inflamatorie produsă de diferite microorganisme care se instalează la nivelul aparatului urinar, care se înmulţesc şi determină modificări în funcţionarea normală a căilor urinare şi a rinichilor.

Infecţiile urinare severe în adolescenţă şi la vârsta adultă apar mai frecvent la femei iar bărbaţii pot fi expuşi la asemenea infecţii mai frecvent în copilărie sau vârstnici, dacă se asociază cu probleme renale, colită, constipaţie cronică, afecţiuni biliare, modificări anatomice la nivelul aparatului urinar, litiaza renală, tulburări în evacuarea urinei, staza urinară, obstacole pe traiectul căilor urinare, infecţii genitale etc.

Femeile sunt totuşi mai expuse infecţiilor urinare ca urmare a anatomiei specifice: uretra la femei este foarte scurtă faţă de cea a bărbaţilor, iar orificiul uretral se află lângă cel al orificiului vaginal şi a celui anal. De asemenea, infecţiile pot apărea şi pe cale sangvină: germenii patogeni pot patrunde în sânge de la un alt focar de infecţie din organism şi ajung în rinichi, unde pot determina o infecţie, aproximativ 24% din debitul cardiac ajunge în rinichi.

La femei, infecţiile urinare severe suntdeclanşate, în principal, de problemele genitale, chiar dacă au fost descoperite şi tratate la timp şi pot fi amplificate prin consumul insuficient de lichide, afecţiuni renale grave, manevrele urologice nesterile, sondaj vezical (în cazul gravidelor), anexite. În cazul bărbaţilor, cauzele de predispoziţie la infecţii urinare sunt: problemele renale, tumorile vezicale, uretritele tratate necorespunzător.

Agenţii patogeni cei mai întâlniţi în infecţiile urinare sunt bacterii de tipul bacililor enterici (bacterii care exista în mod normal în tractul intestinal al omului şi animalelor): Escherichia Coli, Proteus, Klebsiella, Pseudomonas, streptococi, enterococi, stafilococi, levuri-candida etc.

Simptomele care însoţesc infecţiile urinare severe sunt: urinarea frecventă, inflamarea vezicii urinare, dureri şi usturimi în momentul micţiunii, frisoane, febră, schimbarea culorii urinei, inclusiv urină cu sânge, greţuri sau vărsături, dureri lombare, stare generală alterată. La femei, simptomele sunt date doar de necesitatea de micţiune şi de mici dureri în momentul urinării astfel că infecţia urinară poate fi descoperită mai greu.

Infecţiile urinare apar la nivelul: aparatului urinar inferior (uretra - infecţia se numeşte uretrită, vezica urinară - cistită) sau la nivelul aparatului urinar superior: uretere, rinichi (nefrite, cu variantele pielonefrită, glomerulonefrită, sau pionefrită, pionefroză, care apar în urma complicaţiilor la infecţiile urinare).

Tratamentul cu antibiotice (cefalosporine orale, trimetoprim-sulfametoxazol, florochinolone, acid clavulanic) este cel prescris în majoritatea cazurilor de infecţii urinare. Diagnosticul infecţiilor urinare severe se face prin stabilirea germenului care a produs infecţia prin teste de laborator (urocultura, antibiograma) şi investigaţii suplimentare (radiografia renală, ecografia renala, urografia etc) sunt necesare pentru pacienţii cu infecţii repetate pentru a se stabili cauza care determină apariţia infecţiilor.

Dacă nu sunt tratate rapid infecţiile urinare severe, pot apărea complicaţii grave: abcese renale, infecţii generalizate, insuficienţă renală şi compromiterea funcţiei renale. Din păcate, infecţiile urinare au tendinţa de a reveni în decursul vieţii, chiar dacă la momentul unei prime apariţii sunt tratate corect. Indiferent de prezenţa sau absenţa unei infecţii, în fiecare an de recomandă un sumar de urină şi urocultură.  

Sursa: www.sanatateatv.ro

AFLA CE TE POATE AJUTA: URISTOP , CA - MG - ZN - SE , Ocean 21 , Zenthonic
 
Clasificare articol: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.