Tulburarile de crestere la copii

31 Octombrie 2011
 

Există numeroase cauze pentru care creşterea unui copil este nesatisfăcătoare. Creşterea este un proces complex, aflat sub controlul glandelor endocrine şi influenţat de condiţiile de mediu. În primii doi ani de viaţă, creşterea este mai ales influenţată de factori genetici şi de aportul de nutrienţi alimentari. În perioada copilăriei, creşterea staturală este reglată de hormonul de creştere (prescurtat STH sau GH) şi de hormonii tiroidieni. În prepubertate şi pubertate, hormonii sexuali împreună cu STH determină un puşeu de creştere accelerat care se încheie în jurul vârstei de 15 ani la fete şi 17 ani la băieţi, când se închid cartilajele de creştere.


Orice boală cronică determină retard de creştere şi copilul trebuie investigat pentru a exclude o astfel de cauză. Cea mai frecventă cauză endocrină de deficit de creştere este nanismul hipofizar determinat de lipsa de hormon de creştere. Deficitul de GH poate fi izolat sau se poate asocia cu lipsa celorlalţi hormoni hipofizari şi poate fi înnăscut sau determinat de distrugerea hipofizei (tumori hipofizare, traumatisme craniene). Clinic se caracterizează prin încetinirea creşterii, mai ales după vârsta de 2 ani, cu masa musculară redusă. Faţa este mică, subdezvoltată comparativ cu restul capului şi dinţii erup cu întârziere. Unii copii prezintă şi întârzierea pubertăţii.


Deficitul de hormoni tiroidieni poate determina hipostaturaliate. Dacă debutul este înainte de naştere se asociază cu retard mental, cu atât mai sever cu cât tratamentul nu este început mai devreme. Dacă hipotiroidia apare ulterior, se asociază cu scăderea performanţelor şcolare, creştere în greutate şi scăderea vitezei de creştere. După corectarea deficitului hormonal creşterea se reia rapid.

Tratamentul deficitului de creştere se poate stabili doar după ce cauza este cunoscută. În cazul nanismului hipofizar se recomandă administrare de hormon de creştere. Acest tratament este eficient şi în cazul hipostaturalitatii din diferite sindroame genetice cum ar fi sindromul Turner sau sindromul Noonan.


Copii care se nasc cu greutate mică şi nu prezintă creştere compensatorie în primii ani de viaţa au şi ei indicaţie de tratament cu hormon de creştere pentru a-şi atinge potenţialul maxim.

În unele cazuri nu se poate identifica o cauză a hipostaturalitatii. Aceşti copii care se consideră că prezintă nanism idiopatic beneficiază şi ei de pe urma tratamentului cu hormon de creştere.


Sursa: www.clinica-anima.ro

 
Clasificare articol: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.