Lista cu medicamente compensate, mai bogată de la 1 iulie

26 Mai 2008
 

Vezi Lista medicamentelor gratuite si compensate 1 septembrie 2010

Vezi Lista medicamentelor gratuite si compensate 1 iulie 2010

Vezi Lista medicamentelor gratuite si compensate 2 martie 2011

 

Noua listă privind medicamentele gratuite şi compensate va cuprinde, de la 1 iulie, mai multe medicamente cu peste 30%, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Ministrul a dorit să comenteze noutăţile listei de medicamente gratuite şi compensate, la Oradea, făcând cu această ocazie anumite afirmaţii în exclusivitate. Pe fiecare dintre cele trei subliste, cu medicamente compensate 90, 50, respectiv 100%, s-au adăugat cu 30% mai multe medicamente, unele substanţe active noi. "Şi să nu uităm că aici este vorba de tipuri de substanţe active, cărora le corespund mult mai multe tipuri de medicamente", susţine ministrul.
Sublista A este formată pentru prima oară, spune ministrul, numai din medicamente generice, din medicamente ieftine, astfel încât să aibă acces un număr cât mai mare de oameni. Lista va creşte ca număr de la 119 DCI (denumire comună internaţională) la 158, o creştere de peste 30% a numărului de tipuri de substanţe active. Vor fi introduse şi substanţe active noi, pe grupe terapeutice.
Sublista B cuprinde atât medicamente originale, cât şi medicamente generice, de la 148 de DCI, propunerea cuprinde 206 DCI, o creştere de 37%, inclusiv DCI noi.
Sublista C, secţiunea C1, pentru compensate 100%, la insuficienţa cardiacă cronică - cinci produse noi, la hepatitele cronice - patru produse noi, ciroza hepatică - şase noi, leucemii - patru etc. La secţiunea C2, programele naţionale de sănătate (diabet, oncologie, hiv-sida, posttransplant) au fost introduse 61 de produse noi (HIV-SIDA), două produse noi la TBC, oncologie - 9, diabet - patru, la bolile rare - mai multe şi pentru prima oară vor fi introduse şi medicamente organice, în premieră pentru România. La C3, cu medicamente pentru copiii până la 18 ani, 18-26 ani, gravide şi femeile lehuze, nu s-a operat încă nicio modificare, deoarece s-a considerat că sunt suficiente.
A doua noutate anunţată de ministrul Nicolăescu este că această propunere de listă va fi, pentru prima oară, însoţită de protocoale terapeutice, de acces. Vor fi protocoale terapeutice pe criterii medicale, dar şi pe criterii de eficienţă medicală şi financiară. "Am încercat ca această propunere de listă, conform estimărilor făcute cu CNAS, să fie cuprinsă în bugetul fondului unic de asigurări de sănătate, în bugetul Casei, cu destinaţia medicamente compensate", a precizat ministrul. "Vom avea protocoale terapeutice transparente, care vor fi făcute publice, ele vor fi aprobate prin ordin de ministru, publicat în MO şi fiecare medic şi cetăţean va şti pe criterii foarte clare dacă are acces la un medicament sau altul şi de pe ce listă", a precizat ministrul.
Propunerea de listă este supusă dezbaterii publice, pe site-ul ministerului după care va fi supusă aprobării guvernului. "Sperăm ca până pe 30 iunie să fie dată Hotărârea de Guvern şi Ordinul de Ministru vizând aplicarea acestora, astfel încât de la 1 iulie să şi intre în vigoare", a declarat Nicolăescu. Totodată, ministrul Sănătăţii a anunţat, în premieră, că o dată cu implementarea noii liste cu medicamente se va oferi şi noul pachet de servicii medicale de bază finanţat din fondul unic de asigurări de sănătate. Vor fi în jur de 150 de servicii care vor fi decontate. La aceste servicii vor fi disponibile în paralel şi medicamentaţiile necesare, astfel încât asiguratul să ştie ce i se cuvine, atât pe partea de investigaţie, cât şi ca medicamentaţie. /Rompres/

 
Clasificare articol: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.