Medicamentele nu se scumpesc

07 Mai 2008
 

Ministerul Sănătăţii Publice a prelungit până la 30 iunie 2008 actualele preţuri ale medicamentelor. Anunţul a fost făcut de ministrul Eugen Nicolăescu în cursul întâlnirii pe care a avut-o astăzi, la sediul Ministerului Sănătății Publice, cu reprezentanţii importatorilor şi distribuitorilor de medicamente. Măsura MSP are o singură raţiune : ministerul nu doreşte îngrădirea accesului cetăţenilor la tratament prin scumpirea medicamentelor. Importatorii şi distribuitorii solicită calcularea preţurilor medicamentelor la cursul actual euro-leu, ceea ce ar însemna o scumpire a medicamentelor cu aproximativ 10%.
 În cadrul întâlnirii ministrul Eugen Nicolăescu a prezentat programul pe care intenţionează să-l desfăşoare MSP pentru asigurarea unor reglementări în sprijinul populaţiei. Săptămâna viitoare va fi programată o întâlnire cu producătorii pentru discuţii referitoare la revizuirea preţurilor, în special a identificării posibilităţilor de nemajorare a acestora. Ministrul Eugen Nicolăescu a comunicat decizia de prelungire a valabilităţii CANAMED, până la 30 iunie, perioadă în care este preconizată apariţia noii liste de medicamente compensate, analizarea medicamentelor distribuite prin programele naţionale din punct de vedere al preţurilor, elaborarea unui sistem nou de calculare a preţurilor, modificarea ordinului de ministru care prevede reducerea cu 5 % a preţului CIP în sensul creerii unei marje care să suporte deprecierea cursului de schimb valutar.
 Importatorii şi distribuitorii nu au manifestat, din păcate, răbdarea necesară pentru punerea în practică a acestui program şi au ameninţat că în urma unei analize a portofoliilor proprii vor lua în calcul şi posibilitatea reducerii importului la unele medicamente pe care pretind că le vând în pierdere. Referitor la această intenţie, MSP atrage atenţia importatorilor şi distribuitorilor că în legea nr 95/2006, articolul 792 (2) se prevede: „Deţinătorul unei autorizaţii de punere pe piaţă pentru un medicament şi distribuitorii acelui medicament pus efectiv pe piaţă în România asigură, în limitele responsabilităţilor lor, stocuri adecvate şi continue din acel medicament către farmacii şi persoanele autorizate să furnizeze medicamente, astfel încât nevoile pacienţilor din România să fie acoperite “.

În consecinţă, orice abatere de la lege va fi aspru sancţionată de MSP şi Agenția Națională a Medicamentului, inclusiv cu retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă şi se va conveni cu alte firme de distribuţie preluarea acelor medicamente.
 Importatorii şi distribuitorii au comunicat, de asemenea, că vor debloca depozitele şi nu vor mai sista livrările către farmacii deoarece «acestă formă de protest nu a impresionat pe nimeni», după cum au declarat chiar reprezentanţii companiilor prezente la discuţii. În plus, importatorii şi distribuitorii au recunoscut că, din raţiuni economice, blocarea livrărilor către farmacii nu-i avantajază. Fiecare importator şi distribuitor îşi va face propria evaluare şi va lua propria decizie, existând posibilitatea ca majoritatea companiilor de distribuţie să-şi continue normal activitatea.
 MSP speră că tensiunea unor importatori şi distribuitori se va atenua, că va predomina înţelepciunea şi vor veni cu toţii la dialog. MSP atrage atenţia cetăţenilor că ameninţările distribuiorilor sunt neîntemeiate şi nu va fi afectată aprovizionarea cu medicamente a farmaciilor şi spitalelor.
Sursa : www.ms.ro

 
Clasificare articol: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.