Autonomia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate - eficientizarea sistemului dar si largirea dreptului asiguratului de a-si alege casa de asigurari de sanatate

09 Octombrie 2007
 

Conform modificarilor aduse Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate ([ O.U.G. nr. 150/2002 ]) prin [ O.U.G. nr. 107/2005 ] (Monitorul Oficial nr. 645/21 iulie 2005), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va avea statutul de institutie publica, autonoma, de interes national, cu personalitate juridica, care administreaza si gestioneaza sistemul de asigurari sociale de sanatate in vederea aplicarii politicilor si programelor Guvernului in domeniul sanitar. CNAS nu se va mai afla de acum incolo in coordonarea Ministerului Sanatatii, ci direct in cea a Guvernului, ceea ce inseamna ca institutia va gestiona direct Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, iar presedintele CNAS devine ordonator principal de credite.

CNAS va avea o serie de responsabilitati si prerogative noi, cum ar fi dreptul de a incheia documente de cooperare internationala in domeniul sau de activitate (spre exemplu, acorduri de recunoastere reciproca a asigurarilor intre CNAS si institutii similare din alte tari). Organizarea interna a institutiei va cadea in sarcina acesteia, fara a mai fi necesare aprobari externe suplimentare. Postul de director general al CNAS va fi ocupat prin concurs, pe o perioada de 4 ani, iar numirea titularului se va face prin ordin al presedintelui Casei, si nu al ministrului sanatatii, ca in vechea reglementare. Pentru eficientizarea sistemului asigurarilor sociale de sanatate, directorii generali ai caselor judetene de asigurari de sanatate si ai caselor asimilate, CAS a Armatei, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si CAS a Ministerului Transporturilor Comunicatiilor si Turismului, vor incheia contracte de management, iar activitatea lor va fi evaluata anual in functie de performante. Pentru obtinerea de fonduri institutia va putea sa-si exploateze propriul patrimoniu.

Actul normativ cuprinde si o serie de prevederi menite sa eficientizeze activitatea Consiliului de Administratie al CNAS si sa previna blocajele in functionarea acestui for. Actul normativ mai precizeaza ca CNAS poate stabili relatii contractuale directe cu furnizorii de servicii medicale de dializa.

O alta serie de prevederi accentueaza dreptul asiguratului de a-si alege liber casa de asigurari, fara impuneri din partea angajatorilor si fara conditionalitati legate de domiciliu. Din cauza schimbarilor survenite in legislatia muncii in ultimii trei ani, s-a prevazut ca plata contributiei la fondul de sanatate sa se faca pentru toate formele de venituri asimilate salariilor. Actul normativ impune o mai mare rigoare in achitarea contributiilor datorate fondului, prevazandu-se diminuarea automata a pachetului de servicii medicale de baza in cazul neplatii timp de trei luni. Angajatorii vor trebui sa declare obligatiile de plata pe care le au pentru fiecare angajat in parte, astfel incat casele de asigurari de sanatate sa aiba evidenta nominala a situatiei platitorilor. Pentru pensionari, scutirea de contributie va fi valabila doar pentru veniturile obtinute din pensie, iar contributia persoanelor cu profesii libere sau activitati independente nu va mai putea fi in nici un caz sub valoarea incasata pentru salariul de baza minim brut pe tara.

Persoanele care aduc prejudicii sau daune sanatatii altor persoane vor fi obligate sa suporte cheltuielile medicale pentru cei prejudiciati la valoarea efectiva (spre exemplu, in cazul accidentelor rutiere vinovatii vor plati integral ingrijirile medicale acordate victimelor), iar recuperarea cheltuielilor va fi facuta prin grija caselor de asigurari de sanatate, ca si pana acum.

Lucratorii aflati in strainatate care isi pastreaza domiciliul sau resedinta din tara vor plati de acum incolo contributia pe perioada cat sunt plecati, cel putin la nivelul de 6,5% dintr-un salariu de baza minim brut pe tara. In acest fel atat ei, cat si familiile ramase in tara , vor beneficia de intregul pachet de asigurari de sanatate. Asigurari facultative de sanatate vor putea fi incheiate de acum incolo de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, de membrii misiunilor diplomatice acreditate in Romania si de apatrizi in aceleasi conditii in care li se ofereau pana in prezent cetatenilor straini aflati in tara noastra.

 

 
Clasificare articol: Ministerul Sanatatii
Vezi articole din categoria: Ministerul Sanatatii
Vezi stiri din categoria: Ministerul Sanatatii
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.