Sa ne alimentam sanatos cu acizi grasi nesaturati

22 Noiembrie 2011
 

Din cauza „epidemiei” globale de obezitate şi a dorinţei de a slăbi care o acompaniază, multe persoane consideră grăsimile un duş­man. Cu toate acestea, trebuie să ştim că, exact ca şi proteinele, grăsimile sunt indis­pensabile pentru o alimentaţie sănătoasă.

Grăsimile sunt, de fapt, diferiţi compuşi formaţi din acizi graşi, care au în co­mun doar fap­tul că au în compo­nenţa lor ace­leaşi elemente – carbon, oxi­gen şi hi­drogen. De multe ori au­zim vorbindu-se de grăsimi „ne­să­nătoase”, însa trebuie ştiut că nu există acizi graşi sănă­toşi sau nesănă­toşi – doar consu­mul lor în can­tităţi nea­dec­vate îi poate face be­nefici sau dăună­tori pentru sănătate.

Problemele în­cep a­tunci când con­su­măm o canti­tate prea mică de acizi graşi nesaturaţi, „mai sănătoşi”, de o cali­tate ridicată, şi una prea mare de acizi graşi saturaţi, „mai puţin sănătoşi”, care ajung în organism de obicei odată cu alimentele de origine animală. Trebuie deci să fim atenţi la modul în care ti­pu­rile de acizi graşi ne afec­tea­ză or­ga­nis­mul, pen­tru a şti cum să ne hrănim.

De regulă, con­sumăm o cantitate re­du­să de acizi graşi polinesa­turaţi omega 3, ca­re se găsesc în peş­tele oceanic şi în uleiurile din se­min­ţe de plante. Cu toate acestea, sub­stan­ţele produse din acizii graşi care a­par­ţin acestui grup, de exemplu EPA şi DHA, participă nu doar la funcţionarea ce­lulară normală, ci amelio­rează procesele inflama­torii, previn agre­garea tromboci­te­lor, re­duc nivelul de lipide sanguine şi ten­siunea arterială – prin ur­mare au un efect benefic asupra sistemului cardio­vascular – şi joacă un rol important şi în dez­voltarea cerebrală.


Studiile ştiinţifice sugerează că, în cazul femeilor gravide şi al mamelor care alăp­tează, aportul de acizi graşi omega 3 poate fi vital pentru dezvoltarea neuronală tim­pu­rie a copilului, care determină gradul de inteligenţă de mai târziu. Într-un studiu din 2007, cercetătorii au încercat să stabi­leas­că dacă există vreo legătură între cantita­tea de fructe de mare consumate de mame în sarcină şi IQ-ul copiilor.


Concluzia la care au ajuns a fost aceea că, în cazul mamelor care au consumat mai puţin de 340 g pe săptămână, riscul de tulburări de coordo­nare, precum şi de probleme de com­por­ta­ment şi limbaj a fost crescut. Aceste re­zul­tate au fost confirmate şi de un alt studiu, la care au participat copii de 4 ani şi care a demonstrat că aportul de acizi graşi omega 3 pe perioada sarcinii este direct propor­ţional cu capacităţile mentale de mai târziu ale copiilor. Analiza legăturii dintre ali­mentaţie şi comportament la co­piii de pes­te şase ani a relevat faptul că un consum scăzut de acizi graşi omega 3 a fost acom­paniat de dereglări de somn şi accese de furie, spre deosebire de copiii care au con­sumat o cantitate adecvată de omega 3.


Mai multe studii au demonstrat că există o legătură între depresie şi un consum scăzut de acizi graşi omega 3, prin urmare tratamentul depresiei se poate suplimenta cu această substanţă.

Cercetătorii au încercat să afle ce rol joacă omega 3 în completarea tratamen­tului pentru afecţiunile inflamatorii. Re­zul­tatele sunt pro­mi­ţătoare atât în tratamen­tul artritei reuma­toide, cât şi a bolii infla­matorii intestinale.


Dacă luăm în considerare faptul că peştele oceanic poate fi contaminat cu metale grele sau agenţi patogeni, soluţia este utilizarea de suplimente alimentare cu omega 3. Acestea sunt, de obicei, produse pe bază de ulei din seminţe de plante sau ulei de peşte, care conţin acizi graşi omega 3 şi alte substanţe cu efecte benefice. Trebuie însa să fim atenţi la raportul acestor substanţe: în produsele de calitate, o unitate de acizi graşi omega 3 este combinată cu o cantitate cât mai mică de alţi acizi graşi. Datorită teh­no­logiei de ultimă oră, astăzi sunt dispo­nibile şi concentrate, care conţin aceeaşi cantitate de acizi graşi omega 3, însa ule­iurile „superflue” redu­se la minimum. Cu cât can­ti­tatea de uleiuri „su­per­flue” este mai mi­că, cu atât mai va­lo­ros este produsul.

AFLA CE TE POATE AJUTA: Omega 3 Natural Fish Oil
 
Clasificare articol: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.