Aloe vera - o planta cu nenumarate efecte benefice

11 Octombrie 2011
 

Aloe vera este o plantă perenă din familia Liliaceae, menţionată chiar şi în Biblie. Frunzele sale conţin substanţele care au transformat-o într-una din cele mai îndrăgite plante de leac timp de mii de ani. Extractul gălbui, de consistenţa laptelui, conţinut de frunzele uscate de Aloe vera a fost folosit de regulă intern, datorită uşoarelor sale efecte laxative şi vermifuge, în timp ce gelul obţinut din frunze s-a folosit pentru tratarea rănilor şi a dermatitelor.

În zilele noastre, popularitatea acestei plante este din nou în creştere, motiv pentru care o serie de studii au fost efectuate sau sunt în curs de desfăşurare, studii care analizează siguranţa şi eficienţa tratamentelor cu Aloe vera.

Aloe vera a fost întotdeauna eficientă la vindecarea rănilor, însă acum studiile clinice vin să confirme faptul că acest efect este obţinut cu ajutorul câtorva mecanisme bine stabilite. Pe de o parte, Aloe vera hidratează rana şi zona înconjurătoare şi, pe de altă parte, creşte activitatea celulelor responsabile cu cicatrizarea rănilor şi producerea de colagen. În plus, reduce inflamarea, facilitând astfel regenerarea.

O serie de studii au descris efectele benefice ale uzului intern de Aloe vera. Conform rezultatelor unui experiment efectuat pe cobai cu diabet, publicat în 2010, consumul de Aloe vera a accelerat cicatrizarea rănilor, sprijinind regenerarea ţesutului nu doar în cazul aplicării externe. Rănile diabeticilor se vindecă mai lent şi prezintă un risc sporit de complicaţii, datorită bolii diabetice în sine, prin urmare utilizarea de Aloe vera ca terapie complementară se poate dovedi de un real ajutor în viitor. Acest lucru a fost confirmat şi de un studiu din 2006, în care extractul de gel de Aloe vera a redus semnificativ glicemia, precum şi colesterolul şi trigliceridele înainte de masă, crescând în schimb nivelul de insulină.

Conform unui raport care însumează rezultatele mai multor studii ştiinţifice, Aloe vera poate reduce aciditatea stomacală, fără reacţia adversă a producţiei crescute de acid gastric în organism (aşa cum se întâmplă în cazul multor antacizi disponibili în farmacii). Pe lângă aceasta, studiile menţionează şi efectul său analgezic, care poate fi de ajutor în cazul în care producţia extremă de acid cauzează durere.

Un studiu anterior a identificat un alt efect benefic al Aloe vera, de data aceasta asupra intestinelor. Conform cercetătorilor, Aloe vera poate sprijini dezvoltarea florei intestinale benefice din intestinul gros, fapt ce contribuie la protejarea sănătăţii sistemului imunitar.

Efectul său imunomodulator este în prezent subiectul unor studii şi experimente de anvergură. Acest lucru se poate dovedi extrem de important pe viitor deoarece, spre deosebire de agenţii imunosuprimanţi folosiţi adesea în cazul bolilor autoimune, Aloe vera nu suprimă sistemul imunitar, ci ajută la restaurarea echilibrului său.

Pe lângă toate ascestea, o serie de alte studii au demonstrat că Aloe vera are efecte antioxidante. Conform acestor rezultate, Aloe vera protejează eficient celulele de radicalii liberi de peroxid şi alţi radicali liberi produşi în cadrul procesului de inflamare.

Efectele plantei Aloe vera sunt încă subiect de studiu, însă este deja evident că Aloe vera poate fi de un real ajutor la menţinerea funcţiilor normale ale organismului, indiferent dacă este aplicată intern sau extern.
Efectele benefice descrise mai sus pot fi intensificate dacă optaţi pentru consumul unui produs care, pe lângă Aloe vera, conţine şi alte plante, cum ar fi algele marine sau merişorul, deoarece Aloe vera ajută la utilizarea mai eficientă a vitaminei C din aceste plante.

Bibliografie:
Composition and Applications of Aloe vera Leaf Gel – J.H. Hamman, Molecules 2008. 13. p. 1599-1616.
MedLinePlus – Aloe vera Monograph
Rajasekaran, S.; Ravi, K.; Sivagnanam, K.; Subramanian, S. Beneficial effects of Aloe vera leaf gel extract on lipid profile status in rats with streptozotocin diabetes. Clin. Exp. Pharmacol.Physiol. 2006,
The effect of aloe vera oral administration on cutaneous wound healing in type 2 diabetic rats -Atiba A, Ueno H, Uzuka Y. J Vet Med Sci. 2011 May;73(5):583-9. Epub 2010 Dec 17.
Aloe vera and GI Tract Health - By Dr. Santiago Rodriguez
Bland, J., Effect of Orally Consumed Aloe Vera Juice on Gastrointestinal Function in Normal
Humans, Preventive Medicine, March/April 1985
Reynolds, T.; Dweck, A.C. Aloe vera leaf gel: a review update. J. Ethnopharmacol. 1999, 68, 3-
37.
Vinson, J.A.; Al Kharrat, H.; Andreoli, L. Effect of Aloe vera preparations on the human
bioavailability of vitamins C and E. Phytomedicine 2005, 12, 760-765.
Bible Jn 19,39
Bible 4Mos 24,5-6

 
Clasificare articol: Remedii naturiste
Vezi articole din categoria: Remedii naturiste
Vezi stiri din categoria: Remedii naturiste
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.