Siguranta si la strand !

06 Iulie 2011
 

Vara, una dintre cele mai plăcute distracţii este să-ţi petreci timpul pe malul unei ape, să te bucuri de razele soarelui, să înoţi sau să te joci în apă. Înotul este unul dintre cele mai benefice sporturi, deoarece pune în mişcare aproape toate grupele musculare ale corpului, menajând însă articulaţiile, timp în care se şi ard mai multe sute de calorii, ajutându-ne astfel să slăbim sau să ne menţinem greutatea.

Sigur că aceste locuri de scăldat, folosite în comun, prezintă şi anumite riscuri, pe care este bine să le cunoaştem, astfel încât în urma frecventării ştrandurilor şi a practicării înotului să avem parte numai de experienţe pozitive.
Ştrandurile, bazinele de înot sau chiar şi lacurile naturale mai mici găzduiesc mai mulţi microbi, printre care şi patogeni, astfel încât la persoanele mai sensibile pot apărea chiar şi infecţii. Cel mai des, pot cauza micoze sau infecţii urinare care, deşi par ceva banal, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot avea complicaţii serioase.
Întotdeauna, este mai uşor să prevenim boala, decât să o tratăm. Dacă ştim că suntem predispuşi la răceală, sau avem un sistem imunitar slăbit, trebuie să ne pregătim pentru a ne putea bucura în siguranţă de timpul petrecut la ştrand. Prin utilizarea plantelor şi a altor substanţe naturale, organismul nostru poate fi protejat împotriva infecţiilor, menajându-l, fără a-l solicita.
Enumerăm în continuare câteva plante recomandate în medicina populară împotriva infecţiilor urinare !

Afina face parte frecvent din compoziţia produselor benefice pentru căile urinare. Pe de o parte, arbutina, una dintre substanţele sale active, se transformă, prin procese de metabolizare, într-un antibiotic natural, împiedicând astfel agenţii patogeni să declanşeze infecţii. Pe de altă parte, o altă substanţă asemănătoare unei glicoproteine din compoziţia sa, se leagă de E. Coli
(bacteria care provoacă cele mai frecvente infecţii), care astfel este eliminată din organism prin urină. Experimente efectuate în Finlanda au demonstrat că reapariţia infecţiilor urinare a fost semnificativ redusă de un de extract de afine concentrat, acesta putând fi un element util în combaterea infecţiilor.
Frunzele de strugurii ursului conţin arbutina care se găseşte şi în afine; astfel, prin efectul său antimicrobian, poate preîntâmpina răcelile.

Urzica, conform unor surse, a fost utilizată pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii de mai bine de 2000 de ani. Având în vedere multiplele sale efecte benefice, nu trebuie să ne mire. Nu numai că poate fi utilizată extern, pentru îngrijirea părului, dar susţine organismul şi prin uz intern, fie că este vorba despre probleme ale căilor respiratorii, aparatului digestiv, articulaţiilor sau ale căilor urinare. Prin proprietăţile sale diuretice poate fi benefic în infecţiile căilor urinare, deoarece creşte fluxul urinar în zonele mai des atacate de agenţi patogeni, cum ar fi rinichii, vezica urină, tractul urinar.

Efectele benefice ale vitaminei C sunt cunoscute de tot mai multe persoane, chiar şi dacă sunt trezite din somn: este un antioxidant deosebit, care fortifică sistemul imunitar şi este o vitamină hidrosolubilă necesară funcţionării organismului. Pe lângă toate acestea, deoarece contribuie la menţinerea sănătăţii căilor urinare, se găseşte în compoziţia a numeroase produse cu rol pozitiv, deoarece poate crea în urină un mediu uşor acid în care patogenii – care sunt cauzatori ai infecţiilor urinare – nu pot supravieţui. Dacă însă un medic prescrie o cură de antibiotice, trebuie consultat şi în legătură cu consumul vitaminei C, deoarece există mai multe antibiotice care îşi exercită efectul doar în mediu alcalin !

Mai există o substanţă activă tot mai populară printre adepţii unor soluţii mai puţin agresive, şi anume D-manoza. Aceasta este o glucidă naturală care nu se descompune în organism, şi deci nici nu se absoarbe, ci se elimină prin urină din organism. Are capacitatea de a lega una din cele mai frecvent întâlnite bacterii patogene cauzatoare de infecţii urinare, şi anume, E. coli, curăţând astfel căile urinare. Deoarece nu se absoarbe în sânge (deci fără efect asupra nivelului de zahăr din sânge), poate fi consumată de diabetici şi de către persoanele care urmează cure de slăbire.

Putem constata că natura şi ştiinţa oferă nenumărate posibilităţi de protecţie împotriva agenţilor patogeni, astfel ca şi noi să ne putem bucura liniştiţi de sporturile acvatice. În plus, este recomandat să ţinem seama şi de sfaturile menţionate de mai multe ori: să ne schimbăm costumul de baie ud, dacă nu mai intrăm un timp mai îndelungat în apă şi să consumăm multe lichide şi la ştrand, astfel încât lichidul să poată curăţa căile urinare !
Să acordăm atenţie sănătăţii noastre, astfel încât să ne protejăm de infecţii urinare în sezonul estival !
Bibliografie:
Gyógynövénytár- útmutató a korszerű gyógynövény alkalmazáshoz. Szerk.: Szendrei Kálmán, Csupor Dezső. Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2009

Dános Béla: Farmakobotanika- gyógynövényismeret, Semmelweis Kiadó, Budapest, 2006
Dr. Rácz Gábor, Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet, Dr. Szabó László Gy., Gyógynövényismeret- a fitoterápia alapjai, SANITAS Természetgyógyászati alapítvány, Budapest, 1992

C S Edén and H A Hansson: Escherichia coli pili as possible mediators of attachment to human urinary tract
British Medical Journal 2001:322:1-5

 
Clasificare articol: Sanatate
Vezi articole din categoria: Sanatate
Vezi stiri din categoria: Sanatate
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.