Unghiile - oglinda starii de sanatate

25 Octombrie 2011
 

La fel cum aspectul exterior al pielii trădează unele suferinţe ale organelor interne, tot astfel şi unghiile pot oglindi variate patologii. În ciuda solidităţii lor aparente, unghiile nu sunt mai rezistente decât pielea sau părul nostru. Unghiile slăbesc şi îşi schimbă aspectul atunci când ne îmbolnăvim sau când organismul nostru duce lipsă de vitamine.


Şi tot ele suportă îngrijiri greşite: manichiură executată incorect, ojă aplicată excesiv etc. Aproximativ o persoană din cinci are probleme cu unghiile, de la patologii specifice acestora (micoze), la modificarea formei şi culorii în contextul altor maladii.

 


Câteva repere anatomice


Unghiile sunt formate, în mare parte, din cheratină, un tip de proteină care formează şi stratul exterior al pielii sau părului. Conţin până la 10-15 la sută apă şi grăsimi, fiind complet lipsite de simţuri, receptorii tactili, termici şi de durere fiind localizaţi sub unghie. Rolul unghiilor este de a proteja vârful degetelor. Rădăcina (matricea) este partea vie a unghiei. Această zonă nu este vizibilă, dar este cea mai importantă componentă a unghiei, întrucât este responsabilă de regenerarea unghiei, iar lezarea ei poate lăsa semne permanente asupra formei acesteia.


Patul unghiei este prelungirea rădăcinii şi este cel care susţine unghia propriu-zisă. Aici se găsesc receptorii de durere, temperatură şi cei tactili, smulgerea unghiei fiind însoţită de o durere mai mult decât puternică. Lunula (semiluna) este partea albicioasă de la baza unghiei şi este mai groasă decât restul ei. La baza lunulei se află cuticula - un strat subţire de piele ce acoperă partea inferioară a unghiei.


Unghiile au culoarea roz-pal şi cresc cu o viteză variabilă. Unghiile de la mâini cresc cu aproximativ 3-4 milimetri pe lună, iar cele de la picioare au o viteză de creştere de trei ori mai mică. Unghiile cresc mai repede vara şi mai încet iarna, cele sănătoase având suprafaţa netedă, lucioasă şi marginile integre, fără porţiuni de exfoliere.


Modificări alarmante


La nivelul unghiilor pot apărea: modificări ale suprafeţei, cu prezenţa de striaţii transversale, longitudinale şi depresiuni punctiforme, modificări de culoare (foarte frecvente în onicomicoze - ciupercile unghiilor), modificări de formă, adică unghii convexe (mai bombate decât în normă) sau concave, îngroşarea unghiilor (onicogrifoza), desprinderea unghiei de patul unghial (onicoliza).


Friabilitatea unghială (unghiile se rup uşor la capete, se desfac în straturi), cu care se confruntă o bună parte a populaţiei, este cauzată cel mai frecvent de avitaminoze şi lipsa de oligoelemente, precum fierul, calciul, iodul, zincul. Anemiile fierodeficitare fac unghiile nu doar friabile, dar şi palide şi concave - acestea capătă aspectul unei linguriţe, excavate înăuntru. Petele albe (în popor „noiţe”), apar dacă organismul duce lipsă de calciu sau zinc. Suplimentaţi-vă dieta cu produse bogate în aceste oligoelemente (lactate, carne, ciuperci, peşte) şi faceţi o analiză generală a sângelui dacă sunt palide nu doar unghiile, dar şi tegumentele (pielea).


Unghiile violacee, prea convexe (bombate), comparate cu sticla de ceas, cu degetele mâinilor îngroşate la capăt, aşa-zisele degete „de toboşar”, apar în toate bolile grave însoţite de hipoxemie (scăderea oxigenului în sânge), aşa ca bolile cardiovasculare şi respiratorii decompensate, ciroza hepatică.


Pete galbene sau maronii? Dacă fumaţi, petele se datorează unei impregnări cu nicotină. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul în care aveţi obiceiul să aplicaţi lac de unghii de culoare închisă, ale cărui pigmenţi colorează cheratina unghiilor cu timpul. Pentru a evita această situaţie, aplicaţi mai întâi pe unghie o bază protectoare transparentă.


În urma traumatismelor puternice, sub unghie poate să apară un hematom - o acumulare de sânge de culoare violacee sau neagră. Dacă hematomul este mare, unghia se poate desprinde din loja ei şi cade. Punctele sau petele brune sugerează o aluniţă sau un melanom (cancer de piele), mai ales dacă au apărut recent şi se extind în dimensiuni. În acest caz, adresaţi-vă de urgenţă medicului.


Atenţie la micoze


Micozele cutanate (ciupercile pielii) se pot extinde şi asupra unghiilor. Ciupercile patogene pătrund în textura unghiilor (onicomicoza). Astfel, unghiile se modifică progresiv, începând prin schimbarea culorii şi a formei, devin cenuşii sau îngălbenite, se îngroaşă şi se pot dezlipi de pe patul unghial din cauza dezvoltării subunghiale a unui depozit fungic (de ciuperci). Aspectul estetic al unghiei are de suferit mult, fiind o problemă care afectează atât unghiile de la mâini, cât şi unghiile de la picioare. Cel mai frecvent, este vorba despre rubromicoză, o afectare micotică a pielii şi unghiilor întâlnită la peste jumătate din persoanele cu vârsta de peste 60 ani. Rubromicoza este contagioasă, aceste ciuperci se pot lua cu uşurinţă de la bazin, plajă, băi publice, când tegumentele sunt expuse mai mult contactului cu suprafeţele contaminate. De aceea, evitaţi mersul desculţ pe plajă, duşuri comune, saune. Dacă totuşi, unghiile şi tegumentele vă sunt afectate de micoză, consultaţi medicul dermatolog.


Sfaturi pentru unghii sănătoase


Ustensilele pe care le folosiţi pentru întreţinerea unghiilor trebuie să fie păstrate în condiţii foarte bune. Evitaţi să împrumutaţi astfel de obiecte din trusa altcuiva, pentru că pericolul infecţiilor poate apărea oricând, inclusiv infectarea cu hepatitele virale B, C, D sau HIV/SIDA. Nu folosiţi unghiile pentru diverse întrebuinţări precum desfacerea cutiilor, roaderea veselei. Nu aplicaţi întăritor sau acetonă foarte des, deoarece aceşti agenţi pot decolora unghiile şi le fac mai fragile. După ce aţi îndepărtat oja cu acetonă, folosiţi o cremă hidratantă pentru a preveni posibilele iritaţii cauzate de acetonă. Nu trageţi de pieliţele din jurul unghiilor, ci tăiaţi-le cu o forfecuţă şi dezinfectaţi-le dacă sângerează. Nu uitaţi de alimentaţia sănătoasă şi tratamentul afecţiunilor de bază.

Sursa: www.flux.md

 
Clasificare articol: Sanatate
Vezi articole din categoria: Sanatate
Vezi stiri din categoria: Sanatate
 

Comentarii

Momentan nu exista comentarii adaugate. Fii primul! :)
Folositi formularul de mai jos pentru a trimite un comentariu.


Nume: *

E-mail: *

Comentariul tau: *Captcha* In cazul in care nu puteti citi codul,
click pe imagine pentru a genera un nou cod!
Codul trebuie introdus cu MAJUSCULE!


Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.