1 decembrie, Ziua Mondiala de Lupta Impotriva HIV/SIDA

30 Noiembrie 2013
 

Ziua Mondiala de Lupta impotriva HIV/SIDA se celebreaza la 1 decembrie incepand din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni sa se uneasca in lupta impotriva maladiei, sa fie solidari cu cei care traiesc cu boala si sa-i comemoreze pe cei care au decedat in urma acesteia.


In perioada 2011 – 2015, sloganul campaniei mondiale de lupta impotriva HIV/SIDA este "AJUNGAND LA ZERO: ZERO INFECTII NOI CU HIV. ZERO DISCRIMINARI. ZERO DECESE PRIN SIDA", informeaza DSP Dambovita.


In Romania, potrivit Centrului Roman HIV/SIDA la 48% dintre persoanele infectate cu HIV calea de transmitere a fost heterosexuala. Numarul cazurilor cumulative 1985-2012 cu HIV/SIDA a fost de 17.819, numarul pacientilor in viata fiind de 11.189. Numarul celor aflati in evidenta activa HIV si SIDA este de 9.475.


Scopul campaniei mondiale este: acces universal la preventia HIV, tratament, ingrijiri si suport, reducerea numarului persoanelor infectate cu HIV/SIDA, informarea si educarea populatiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut, asupra HIV/SIDA.


Obiectivele campaniei sunt: cresterea numarului de persoane informate si educate in legatura cu HIV/SIDA; cresterea numarului de persoane, in special din grupele de risc, care solicita efectuarea unui test de depistare a infectarii cu HIV si cresterea numarului de persoane care adopta un comportament sanatos in relatie cu HIV/SIDA.


DSP Dambovita transmite ca la nivel local, campania va include actiuni precum: intalniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, realizarea unei fundite din corpuri umane in semn de solidaritate (02.12.2013 ora 12,00 - Piata Tricolorului), distribuire de materiale IEC pentru promovarea testarii HIV, actiuni de informare-educare in licee cu privire la HIV/SIDA, masa rotunda pentru asistenti sociali si asistenti comunitari, concurs interlicee ”Ce stiu adolescentii despre HIV/SIDA”.


Consumul de etnobotanice injectabile a crescut numarul tinerilor infectati cu HIV/SIDA


In Romania, numarul persoanelor infectate cu HIV/SIDA in urma consumului de droguri injectabile a crescut progresiv in ultimii 4 ani, de la 3% din totalul cazurilor noi depistate in 2010, la 29% cazuri noi depistate in 2013. Intrarea pe piata din Romania a drogurilor „etnobotanice” in anul 2010 a condus la o crestere majora a numarului de tineri infectati, varful incidentei regasindu-se la persoanele cu varsta intre 25 si 34 de ani, potrivit site-ului oficial al Institului de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals". www.cnlas.ro.


Desi Romania se afla in continuare in zona Central-Europeana cu incidenta scazuta a infectiei HIV, in cursul anului 2012 s-a inregistrat o crestere alarmanta a cazurilor noi pe grupa de varsta 15-24 ani.

“Conform ultimelor date publicate de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) si de Biroul Regional OMS pentru Europa, s-a inregistrat o crestere de 8% a cazurilor noi de infectie HIV/SIDA in anul 2012 in Europa, fata de anul 2011. Tara noastra a inregistrat o crestere majora a numarului de bolnavi printre consumatorii de droguri („etnobotanice”) care au dobandit virusul prin utilizarea in comun a seringilor. Dupa cum se stie, efectul etnobotanicelor este de mai scurta durata, ceea ce duce la cresterea numarului de injectari (10-20 de ori pe zi). Folosirea in comun a seringilor conduce la co-infectii HIV/VHC (76%) sau HIV/VHC/VHB (11%)”, declara dr. Mariana Mardarescu, medic primar Boli Infectioase, sef sectie Imunodepresie copii si adolescenti, la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”.


In Romania, principala cale de trasmitere a infectiei HIV ramane cea sexuala (aproximativ 50% dintre cazurile noi, depistate in anul 2012), la polul opus aflandu-se transmiterea materno-fetala (3% dintre cazuri).


La nivel global, la sfarsitul anului 2012, numarul total de persoane infectate cu HIV/SIDA a ajuns la aproximativ 38 de milioane (mai multe informatii in prezentarea atasata).


Statistici la nivel mondial citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.