Avertismentul cercetatorilor privind un popular supliment alimentar: evitati-l in timpul sarcinii!

16 Iunie 2014
 

Resveratrolul, un compus prezent în vinul roşu şi disponibil sub formă de suplimente, a fost promovat ca având efecte anti-îmbătrânire şi protectoare împotriva afecţiunilor inimii. Dar un studiu recent, realizat pe maimuţe, arată că acest supliment, administrat în timpul gestaţiei, poate provoca apariţia unor anomalii ale pancreasului embrionului, iar cercetătorii care au descoperit fenomenul recomandă femeilor să nu utilizeze acest produs în perioada sarcinii.


Studiul a fost realizat pe macaci japonezi, dar rezultatele ar putea fi valabile şi în cazul altor specii de primate, inclusiv omul, motiv pentru care dr. Antonio Frias, director al programului de cercetări asupra diabetului şi sarcinii de la Oregon Health & Science University Center for Women’s Health, a declarat:


„Având în vedere ce sugerează rezultatele obţinute de noi, eu aş recomanda ca femeile care plănuiesc să aibă un copil sau care sunt deja gravide să nu ia asemenea suplimente cu resveratrol.”


Cercetătorii au vrut să afle dacă suplimente în timpul sarcinii, ar putea intensifica fluxul sanguin la nivelul uterului şi exercită efecte benefice asupra metabolismului.


Au constatat că suplimentul folosit a avut unele efecte pozitive asupra femelelor gestante de macac japonez (îmbunătăţirea metabolismului şi a fluxului sanguin placentar, reducerea inflamaţiei la nivelul placentei).


În cazul fetusului, administrarea suplimenutlui a fost corelată cu scăderea depozitelor grase din ficat (apărute ca urmare a dietei de tip occidental cu care fusesră hrănite maimuţele).


Însă, totodată, suplimentul a determinat apariţia unor anomalii în dezvoltarea pancreasului fetal. Pentru moment, nu se ştie dacă acest anomalii ale pancreasului au afectat sănătatea puilor de maimuţă după naştere; nu există încă suficiente date în acest sens.


Date fiind similarităţile fiziologice dintre macacii japonezi şi alte specii de primate – inclusiv omul – cercetătorii consideră mai prudent ca femeile să evite suplimentele cu resveratrol în timpul sarcinii.


Efectele negative au fost clar asociate cu dozele mari de resveratrol consţinute în suplimente. Resveratrolul se găseşte şi în struguri sau fructe oleagineoase, dar în doze mult mai mici decât în suplimentele de la farmacie. O cană plină cu struguri conţine mai puţin de 1 mg de resveratrol, în timp ce o pastilă de supliment conţine 250-500 mg de substanţă.


  citeste mai mult...

Sursa Descopera

 
Clasificare stire: Sarcina
Vezi stiri din categoria: Sarcina
Vezi articole din categoria: Sarcina
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.