Bauturile carbogazoase contin substante care ar putea fi cancerigene

23 Ianuarie 2014
 

O substanţă chimică ce se găseşte în numeroase băuturi carbogazoase poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătate, putând cauza şi cancer, potrivit unor studii recente conduse de specialişti.


Culoarea auriu caramel pe care o au multe băuturi carbogazoase şi pe care etichetele acestor produse din Statele Unite o anunţă drept "colorant caramel" se datorează chimicalei metilimidazol-4, sau 4-mel, scrie cnn.com.


Substanţa are un mare potenţial de a cauza cancer, sunt de părere organisme internaţionale, printre care şi Agenţia internaţională de cercetare a cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Statul american California a impus deja limita nivelului de expunere a chimicalei faţă de consumator la 29 de micrograme. Astfel, produsele care depăşesc această limită trebuie să fie însoţite de o etichetă de avertizare cu mesajul: "ATENŢIE: Acest produs conţine o substanţă chimică pe care statul California o recunoaşte ca provocând cancer".


Dar când o organizaţie de specialitate, Consumer Reports, a analizat mai multe băuturi carbogazoase din California într-un laborator, a descoperit că o doză de aproximativ 350 de mililitri de Pepsi One sau Malta Goya (un tip de băutură carbogazoasă de culoarea caramelului) a depăşit nivelurile permise fără o etichetă de atenţionare.


"Suntem îngrijoraţi de ambele niveluri de 4-Mel pe care le-am descoperit în multe dintre sucurile testate şi de variaţiile observate în rândul companiilor, mai ales în contextul consumului răspândit al acestui tip de băuturi", a spus într-o declaraţie Dr. Urvashi Rangan, toxicolog la Consumer Reports.


"Nu există niciun motiv pentru care consumatorii să fie nevoiţi să se expună la acest risc ce nu este necesar şi care provine din colorarea mâncării şi a băuturii."


În prezent, Administraţia pentru mâncare şi băutură a guvernului american (Food and Drug Administration), "nu are niciun motiv să creadă că 4-Mel reprezintă un risc de sănătate pentru consumatori la nivelul în care se găsesşte în produsele cu colorant caramel", a declarat purtătoarea de cuvânt a agenţiei, Juli Putnam, pentru CNN. Potrivit acesteia, agenţia guvernului testează o varietate de mâncăruri şi băuturi cu această substanţă chimică şi controlează datele de siguranţă pentru a vedea dacă se impun acţiuni de reglementare.


Într-o declaraţie pentru Consumer Reports, organizaţia care a condus testele, PepsiCo Inc. a spus că informaţiile arată că o persoană conumă în medie mai puţin decât o treime de doză de suc dietetic pe zi; aceasta ar însemna că produsele sale ar respecta standardele impuse de California, chiar dacă o doză completă depăşeşte limita.

  citeste mai mult...

Sursa Mediafax

 
Clasificare stire: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.