Boala Alzheimer si evolutia umana

03 Martie 2013
 

Boala Alzheimer este "pretul" pe care trebuie sa-l platim noi, urmasii lui Homo sapiens, pentru evolutia noastra cerebrala, se considera intr-un studiu publicat in revista "Journal of Alzheimer's Disease", preluat de agentia EFE si citat de Agerpres.


Daca pâna in prezent Alzheimerul era pus pe seama distrugerilor celulare din zonele frontala si temporala ale creierului, aceasta investigatie realizata in ultimii trei ani este axata pe o faza mai timpurie a bolii, in care se constata un defect metabolic localizat in zonele parietale, unde se gaseste capacitatea cognitiva care il diferentiaza pe Homo Sapiens de celelalte animale, inclusiv de primate.


In aceste zone situate in partea central-superioara a creierului s-au produs cele mai importante schimbari in ultimii cinci milioane de ani, afirma Emiliano Bruner, cercetator la Centrul National pentru Cercetare Umana din Spania. Aceste modificari constituie "un mare avantaj cognitiv", cu toate ca au produs si "efecte secundare" intrucât, aflându-se in centrul geometric al creierului, aceasta zona este predispusa sa sufere in urma temperaturilor ridicate, care ii sunt daunatoare, iar intensa activitate vasculara, ce poate fi asociata toxicitatii, si cantitatea mare de energie de care are nevoie pot determina tulburari de metabolism.


In consecinta, "un motor mai puternic si specific zonelor parietale determina si o mai mare sensibilitate in fata neurodegenerescentei", considera cercetatorul spaniol. In aceste sens, el sustine ca efectele asociate Alzheimer-ului observate in ariile temporala si frontala nu sunt cauza acestei boli, ci una dintre consecintele ei.


In studiu se admite ca pâna in prezent nu s-a putut determina in ce moment al evolutiei speciei umane a aparut aceasta problema. De asemenea, el nu propune terapii pentru aceasta afectiune, ci o interpretare diferita ce va avea nevoie de acum inainte de o evaluare multidisciplinara, inclusiv elaborarea unor studii comparative cu privire la primatele umane si cele din regnul animal.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.