Care este diferenta dintre intoleranta si alergia alimentara?

25 Noiembrie 2013
 

Frecvent confundate cu alergiile, intoleranţele alimentare sunt mult mai răspândite, dar au manifestări mai ascunse. Reacţiile alergice reprezintă un raspuns nepotrivit, hiperreactiv al sistemului imun la fiecare întalnire cu un anumit alergen alimentar, şi se pot declanşa la cantităţi foarte mici de alergen.


În schimb, reacţiile de intoleranţă sunt rezultatul inabilităţii sistemului digestiv de a digera anumite principii alimentare, iar severitatea simptomelor depinde de cantitatea de alimente ingerată.Dacă din punct de vedere clinic manifestările intoleranţelor alimentare pot fi confundate cu alergiile, mecanismele de dezvoltare a acestora sunt total diferite. Erupţiile tegumentare pruriginoase de tip urticarie reprezintă unul dintre motivele frecvente care aduc pacientul la medicul alergolog. Nu întotdeauna erupţiile care apar după consumul anumitor alimente semnalează o alergie. De multe ori, disconfortul indus este rezultatul unei intoleranţe alimentare.


Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, jumătate din populaţia Globului suferă de o formă de intoleranţă alimentară. Deşi un număr mare de persoane (circa 20-25%) raportează (în majoritatea cazurilor eronat) că sunt alergice la unul sau mai multe alimente, studiile au evidenţiat că alergia alimentara apare doar la aproximativ 1,4-2,5% din adulţi şi la 6-8% din copii, cei cu eczema atopică fiind afectaţi mai des (30-35%).


Manifestări clinice ale intoleranţelor alimentare

Acestea nu se rezumă doar la erupţii cutanate, pot asocia migrenă, ameţeli, dureri abdominale, diaree sau, dimpotrivă, constipaţie, respiratie dificilă, strănut, blocaj nazal, hipotensiune, simptome asemănătoare atacului de panică etc. Varietatea simptomelor face uneori dificilă recunoaşterea cauzelor acestora. O diferenţă între manifestari este că alergiile pot produce şoc anafilactic, reacţie ce pune viata în pericol, pe când intoleranţele provoacă dificultăţi de respiraţie (bronhospasm), fără a fi atât de periculoase. O altă deosebire ar fi că, în caz de alergie, manifestările sunt imediate, pe cand în intoleranţe, ele se pot instala chiar şi dupa 24 de ore.


Alergiile alimentare sunt reacţii adverse de hipersensibilitate la alimente, mediate imunologic. Sunt reproductibile şi apar ca urmare a expunerii la un anumit trofalergen. Alergenele alimentare incriminate în alergiile adultului sunt arahidele (principala cauză de anafilaxie fatală), nucile, alunele, peştele, moluştele şi crustaceele. Reacţiile la ou, lapte, soia şi grâu se remit de obicei la vârsta adultului.


Alimentele şi alergiile la polen

Alergenele alimentare de clasa 2 sunt proteine derivate din plante, de obicei termolabile şi care prezintă reactivitate încrucişată semnificativă cu polenurile, situaţie în care alergia alimentară, manifestată de obicei ca sindrom de alergie orală, este o consecinţă a sensibilizării respiratorii la aeroalergen. Există reactivitate încruciţată între polenul de mesteacăn (Betula verrucosa), fructul arborelui Corylus avelana (aluna de pădure), vegetale Apiaceae (morcov, ţelina), Fabaceae (soia, arahide), fructul plantelor din Familia Rosaceae (măr, pară, caisă, piersică, cirese, prune, mure, căpşune). Sindroamele de alergie orală apar mai frecvent la adulţi, se manifestă prin simptome uşoare, de tipul edemului de buze, edeme ale cavitatii bucale, însă tabloul clinic poate evolua şi către şoc anafilactic. De obicei, acest tip de răspuns este de lungă durată şi poate persista toata viaţa.


Ce trebuie făcut în cazul alergiilor alimentare? 

  citeste mai mult...

Sursa Farmacia Ta

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.