Cate produse modificate genetic punem, de fapt, in farfurie?

01 Iulie 2012
 

Alimentele care conţin organisme modificate genetic sunt, în general, semnalate prin etichetă. Însă majoritatea produselor au în compoziţie, prin contaminare, „urme" de produse „mutante".

Semnalarea pe etichetă a prezenţei organismelor modificate genetic este obligatorie pentru toate ingredientele, aditivii ori aromele care au în compoziţie peste 0,9% astfel de organisme. Menţionarea pe etichetă a organismelor modificate genetic se face indiferent de proporţia respectivului ingredient în produsul finit, dacă este în concentraţie mai mare de 0,9%, potrivit legislaţiei europene.

Majoritatea produselor alimentare conţin între 0,1 şi 0,5 organisme modificate, prin contaminare involuntară în timpul procesului de fabricaţie, potrivit Direcţiei Generale a Concurenţei, a Consumului şi a Opririi Fraudelor din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor din Franţa.

În Europa, sunt autorizate circa treizeci de organisme modificate genetic (O.M.G.) pentru uzul alimentar uman şi animal. Dintre acestea, cele mai „prelucrate" genetic sunt porumbul, soia, rapiţa, bumbacul, sfecla de zahăr (tipul H7-1) şi cartofii (Amflora). Însă principalele producătoare şi exportatoare care îşi asigură în acest fel culturile sunt Statele Unite, Brazilia şi Argentina.

Ce riscuri implică pentru sănătate

Una dintre teoriile ce gravitează în jurul subiectului „organisme modificate genetic" este că nemaifiind nevoie de pesticide pentru a asigura vialibilitatea culturilor, ceea ce rezultă este mai puţin nociv pentru sănătate. Însă artificiile genetice care se fac în structura plantelor pe care le consumăm noi şi animalele pentru consumul uman să nu aibă chiar niciun impact asupra proceselor organice din corpul nostru?

Se pare că nici măcar alergiile, o consecinţă observată în cadrul mai multor studii, nu este recunoscută la nivel oficial în cazul organismelor modificate genetic aprobate în spaţiul comercial european. Totuşi, Joel Guillemain, expert în toxicologie la Agenţia Naţională de Securitate Sanitară a Alimentaţiei, a Mediului şi a Muncii din Franţa, citat de revista franceză „Sante magazine", nici n-a confirmat, nici n-a infirmat: „Nu se poate afirma fără ezitare că nu există absolut niciun risc".

Pe de altă parte, profesorul de Biologie Moleculară Gilles Seralini, de la Universitatea Caen, Franţa, citat de aceeaşi publicaţie, a demonstrat printr-un studiu realizat pe şobolani că hrănirea cu porumb şi cu soia modificate genetic determină inflamaţii la nivel renal şi disfuncţii hepatice.  citeste mai mult...

Sursa Adevarul

 
Clasificare stire: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.