Ce tip de lapte este cel mai sanatos

04 Martie 2014
 

Laptele este principala sursă de calciu, însă trebuie tratat termic înainte de a fi consumat, pentru că poate transmite boli grave în situaţia în care nu este pasteurizat.


„Atenţie la ambalajele de plastic pe care le utilizează producătorii care nu au puncte de desfacere în magazine, pentru că acestea pot fi folosite în mod necorespunzător”, avertizează nutriţionistul Corina Zugravu.


Pentru copii este important consumul de lapte, şi nu doar cel de vacă, ci şi laptele de capră sau de bivoliţă.


Pe lângă vitamine, laptele mai conţine proteine de calitate superioară, fosfor, toate vitaminele (mai puţin vitamina C), elemente care asigură buna funcţionare a organismului.


De exemplu, vitamina A e bună pentru sănătatea pielii, iar vitamina D are efect antiosteoporotic şi anticancerigen. Cel mai gras lapte este cel de bivoliţă şi de capră, indicat copiilor pentru că ajută la creştere, urmat de cel de oaie şi vacă.


Copiii mici ar trebui să consume lapte integral pentru a-şi asigura aportul de grăsimi şi nutrienţi care să-i ajute să se dezvolte, iar adulţii şi bătrânii sunt sfătuiţi să consume doar lapte parţial sau total degresat pentru a evita problemele legate de colesterol. „Laptele nu are contraindicaţii. Toată lumea trebuie să bea lapte pentru a-i asigura organismului cantitatea necesară de calciu şi proteine, substanţe importante pentru dezvoltarea oaselor la copii sau reparea sistemului osos la adulţi”, explică medicul nutriţionist Corina Zugravu. Specialiştii mai spun că o doză rezonabilă de lapte este de 300 de mililitri pe zi.


Atenţie însă că laptele nu conţine fier şi, din această cauză, un copil poate ajunge foarte uşor la anemie. Pentru a evita astfel de probleme trebuie să introduceţi în alimentaţie şi suficiente ouă, carne şi legume. Laptele nu are nici vitamina C şi de aceea copiii mai au nevoie şi de legume şi fructe pentru a-şi consolida imunitatea. În plus, laptele conţine sodiu, care poate crea probleme celor care au diete speciale (probleme cu inima, rinichii).


Boli provocate de laptele netratat termic

Indiferent de calităţile lui, laptele poate provoca şi boli dacă nu e tratat termic (pasteurizat, sterilizat).

- „Tuberculoza poate fi produsă de un agent patogen existent în laptele crud care atacă plămânul”, explică specialistul în nutriţie.

- Listerioza este o boală răspândită prin brânzeturi fabricate din lapte nepasteurizat. „Afectează în primul rând copiii şi bătrânii, iar femeile gravide pot pierde chiar sarcina”, atenţionează specialistul.

- Febra tifoidă poate fi, de asemenea, cauzată de lapte. Netratată poate cauza chiar moarte. Printre simptome se numără senzaţia de greaţă, vomă, temperatură, diaree.

- Stafilococoza

- Salmoneloza

 


  citeste mai mult...

Sursa doctorulzilei.ro

 
Clasificare stire: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.