CMR solicita un salariu lunar de minimum 2400 lei pentru rezidenti

17 Octombrie 2012
 

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) solicita un salariu lunar de minimum 2400 lei pentru medicii rezidenti, incepand cu anul 2013.


Solutia pe care CMR a identificat-o este ca suma alocata drept anvelopa salariala la Ministerul Sanatatii sa treaca la Ministerul Educatiei, in asa fel incat sa se transforme in fond de burse pentru rezidenti. In prezent, medicilor rezidenti li se acorda o suma de 80 de milioane de euro pe an, din care Guvernul Romaniei ia inapoi 39 de milioane de euro drept impozite si taxe.


"Avem o discutie cu Colegiul Medicilor din Romania pentru a gasi o solutie pentru a creste veniturile medicilor rezidenti. E vorba de utilizarea altfel a resurslor financiare existente, pe de-o parte si pe de alta parte, o modalitate prin care activitatea practica a medicilor rezidenti la patul bolnavului sa fie remunerata", a declarat dr. Vasile Cepoi, consilier de stat al primului ministru.


"Intreaga suma va fi repartizata catre rezidenti fara sa fie impozitata. Prin urmare, in prima faza venitul va creste de la 800 de lei la 1600 de lei in mana pentru ultimele doua luni ale anului. In proiectia bugetara pe anul viitor noi (n.r. Colegiul Medicilor din Romania) minimum 2400 lei in mana pentru un rezident, iar aceasta sa fie baza pentru a creste veniturile medicilor specialisti si ale medicilor primari", a completat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, cu ocazia Adunarii Generale a Colegiului.


Si subsecretarul de stat Raed Arafat a precizat ca veniturile medicilor trebuie marite, insa este necesara gasirea solutiilor viabile pentru a face acest lucru.


"Recunoastem ca este o problema cu veniturile medicilor, dar decizia pentru mariri de salariu si pentru orice problema de ordin financiar trebuie luata de Ministerul Finantelor, nu de catre Ministerul Sanatatii", a declarat dr. Raed Arafat.


CMR va recurge la boicot daca salariile rezidentilor nu vor fi marite


In cazul in care salariile medicilor rezidenti nu vor fi marite, adunarea generala a CMR va decide care va fi strategia pe care o vor urma pentru a-si indeplini acest obiectiv.


"Vom face o propunere legata de impactul bugetar, pentru ca

asa ne-a solicitat primul ministru si vom da un termen pentru Minsiterul de Finante ca sa o analizeze. Insa, daca va fi cazul, vom pune in practica masuri precum greva sau demisiile in bloc, daca nu reusim sa ajungem la un acord pana pe data de 1 decembrie", a adaugat presedintele CMR.


Medicul a explicat ca pentru rezolvarea acestei probleme urmeaza sa fie incheiat un protocol cu Ministerul de Finante. Cu alte cuvinte, CMR solicita ca bugetul pentru sanatate sa exprime declaratiile pe care le fac toti liderii politici care afirma ca sanatatea este o prioritate.


"Solicitam o crestere de la 3,7 la suta din PIB la 5,5 - 6 la suta din PIB. Oricum si cu aceasta crestere ne vom clasa pe ultimul loc din tarile din Europa in ceea ce priveste procentul din PIB alocat sanatatii", a continuat prof. Astarastoae.


In Romania exista 14.000 de medici rezidenti in prezent.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Medici
Vezi stiri din categoria: Medici
Vezi articole din categoria: Medici
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.