Copilul meu are nevoie de Vitamina D3

06 Februarie 2014
 

Vitamina D, deficitară la 80% din adolescenți?


Aportul de vitamina D este insuficient în Europa: 80% din adolescenți au un nivel suboptimal de vitamina D, conform rezultatelor studiului European HELENE, publicat recent în British Journal of Nutrition, studiu care a inclus peste 1000 de adolescenți.


Un aport zilnic adecvat de vitamina D este esențial în copilarie şi adolescență, datorită rolului important pe care aceasta îl deține în dezvoltarea organismului.

Vitamina D este implicată în menținerea concentrațiilor calciului intracelular la nivelul fiziologic necesar pentru buna funcționare a sistemului neuromuscular, în diviziunea celulară 1, în reglarea sistemului imunitar, şi în transcrierea a numeroasa gene.


Un aport insuficient de vitamina D la copil duce la apariția rahitismului, iar recent s-a stabilit o legătură cu apariția diabetului juvenil, a bolilor cardiovasculare, autoimune etc. Nivelele sub-optimale de vitamina D sunt însoțite la copii și adolescenti de dificultăți de concentrare, dureri musculare, etc, manifestări care apar înainte de apariția manifestarilor clinice.

 

Vitamina D este sintetizată predominant în organism, iar aportul din dietă este limitat, puține alimente sunt surse naturale de vitamina D. Vitamina D2 (ergocalciferol) se găseşte în ciuperci, iar vitamina D3 (cholecalciferol) în peştele gras, ulei de ficat de peşte, sau gălbenuş de ou. Atenție, 1 galbenuş de ou acoperă doar 10 % din doza zilnică, peştele 15-25%, iar produsele din carne aproximativ 30%.


Pentru copii, Agentia Europeana EFSA consideră ca aportul zilnic necesar din alimentație să fie de aproximativ 10μg. Suplimentarea alimentației în vitamina D este necesară chiar şi pentru cei mici (copii alimentati la sân) întrucat 1L lapte are numai 2μg. Suplimentarea alimentației în vitamina D este necesară mai ales pe timpul iernii când sinteza endogenă de vitamina D pare a fi insuficientă.


Dintre produsele disponibile pe piață, cele care includ vitamina D3 de origine naturală au o biodisponibilitate mai mare.

Deoarece vitamina D este convertită la nivelul pielii în forma sa activă, calcitriol, sub acțiunea razelor ultraviolete, expunerea la soare de minim 15 minute pe zi, este importantă.


Referințe:

1. EFSA Journal 2009; 7(9):1227

2. ERNA (The European Responsible Nutrition Aliance), Facts about minerals vitamins and other foods with health effect 2012 ; http://www.erna.org/erna-fact-book/

3. M Gonzaless Cross et all: Vitamin D status among adolescents in Europe, the Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence study; British Journal of Nutrition (2012), 107, 755–764  

Sursa Pediakid

AFLA CE TE POATE AJUTA: Pediakid Vitamine D3
 
Clasificare stire: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.