Cum facem carnea la gratar mai sanatoasa? Cercetatorii recomanda o metoda testata stiintific

26 Martie 2014
 

Carnea la grătar a avut parte, în ultima vreme, de o „presă proastă”, în urma unor studii ce arătaseră că frigerea pe grătar ar determina formarea unor compuşi potenţial cancerigeni. Experimente recente ale unui grup de cercetători din Portugalia şi Spania au arătat că marinarea în bere a cărnii de porc, înainte de frigerea pe grătar, reduce nivelul acestor substanţe dăunătoare.


Studii anterioare arătaseră că există o corelaţie între consumul de carne la grătar şi incidenţa crescută a cancerului colorectal; se crede că ar fi implicate anumite substanţe numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi înalte, aşa cum se întâmplă în cazul frigerii pe grătar.


PAH, care există şi în fumul de ţigară, precum şi în gazele de eşapament, pot produce cancere la animalele de laborator, deşi nu este încă limpede dacă au acelaşi efect şi la oameni.


Ca măsură de prevedere, luând în considerare potenţialul lor cancerigen, comisia de specialitate a Uniunii Europene a stabilit anumite norme legate de prezenţa acestor compuşi în alimente.


Marinarea în bere, vin sau ceai poate reduce nivelul unor substanţe potenţial cancerigene, dar se ştia prea puţin despre modul în care marinarea în diferite tipuri de bere afectează nivelul de PAH.


Autorii studiului au investigat acest aspect, marinând mostre de carne de porc, timp de 4 ore, în bere blondă, bere blondă fără alcool şi bere neagră, după care au gătit carnea la grătar.


Efectul cel mai puternic s-a dovedit a-l avea berea neagră, care a redus nivelul a 8 tipuri de PAH frecvent întâlnite cu mai mult de jumătate, comparativ cu cazul în care carnea nu a fost marinată. Rezultatele au fost publicate în Journal of Agricultural and Food Chemistry, o publicaţie a Societăţii Americane de Chimie.


  citeste mai mult...

Sursa Descopera

 
Clasificare stire: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.