Cum se previne si cum se trateaza retentia de apa?
Generalitati
Adesease aude in doua domenii principale despre retentia de apa sau faptul ca organismul retine apa. Aceasta este foarte des intalnita in ce priveste aspectul estetic, dieta sau incercarea de slabire si se precizeaza ca aceasta ar fi defectuoasa deoarece organismul retine apa. Iar un al doilea capitol in care se precizeaza despre retentia hidrica este cel al hipertensiunii. Explicatia care este cel mai des conferita este aceea ca nu exista o functionare adecvata la nivelul rinichilor si ca daca acestia nu asigura o diureza adecvata aceasta apa nu este eliminata si ajungem la fenomenul nedorit de retentie de apa.
Continutul de apa al organismului
Organismul uman are un procent foarte ridicat de apa care este prezent la toate nivelurile celulare din organism. Continutul de apa al unui nou nascut este de aproximativ 75-80% apa, dar care in doar primii trei ani de viata ating un procent de 65-70% apa. Un organism al unui adult senior (al unui batran) atinge un procent de 50-55% apa. Acest aport hidric este una din cauzele modificarii de aspect al persoanelor si totodata este motivul pentru care persoanele mai in varsta sunt mai ridate. Apa este prezenta in toate celulele organismului si este necesara pentru toate activitatile metabolice pe care le realizeaza celula. In functie de organul la care facem referire, inima, plamanii si rinichii au un continut procentual de apa de 70-85% apa. La nivelul tesutului muscular apa este situata intre 55-65% iar la nivelul celui osos vorbim de aproximativ 35% continut de apa. Insa apa este prezenta in toate celulele organismului, apa care este un catalizator excelent in metabolismul intracelular dar totodata este mediul de stocare pentru electroliti. Din acest motiv este necesar un consum permanent si adecvat de apa pentru o buna functionare a organismului. Apa asigurata atat prin legume, fructe sau alte alimente, insa si prin aport hidric direct din lichide, unde includem si toate sucurile, cafelele dar si apa in starea de agregare naturala.
Sursa Sfatul medicului
