De ce excesul de carne este daunator inimii? Un studiu in premiera sugereaza o explicatie diferita de cea traditionala

06 Mai 2014
 

Fierul prezent în cantitate mare în carne măreşte riscul apariţiei bolilor cardiace, în vreme ce fierul din surse vegetale pare să nu aibă acest efect, arată un studiu recent.


În carne, fierul este prezent într-o formă numită hem, care este mult mai uşor absorbită de organism în comparaţie cu fierul non-hem din alimentele vegetale.


Din acest motiv, carnea este recomandată de nutriţionişti ca sursă de fier, dar tot din acest motiv, excesul de carne în alimentaţie duce la un acumularea în exces a fierului în corp, determinând inflamaţii şi alte probleme la nivelul vaselor de sânge, cred cercetătorii.


Mulţi specialişti consideră, la ora actuală, că grăsimile saturate prezente în carne sunt cele care sporesc riscul cardiovascular; acest nou studiu, însă, pune accentul pe fier ca posibilă cauză a bolilor de inimă, atunci când este ingerat în exces.


Studiul, realizat la Indiana University School of Public Health din Bloomington, SUA, şi publicat în Journal of Nutrition, este unic în felul său: el analizează datele din alte 21 de studii, cuprinzând 300.000 de participanţi, date adunate pe o perioadă de 10 ani.


Este primul studiu amplu care analizează efectele independente ale fierului hem, non-hem şi fierului total asupra riscului de boli coronariene.


Participanţii care consumau cel mai mult fier sub forma hem – din carne şi peşte – aveau un risc cu 57% mai mare de a se îmbolnăvi de inimă, comparativ cu cei care consumau cele mai mici cantităţi de fier sub formă hem.


În schimb, nu s-au descoperit corelaţii între fierul non-hem şi riscul cardiovascular.


Diferenţele chimice dintre fierul hem şi cel non-hem ar putea explica aceste efecte diferite, spun autorii studiului.


Fierul hem, datorită formei speciale a moleculei sale, este absorbit mult mai uşor de organismul uman, cu un randament de 35%, faţă de numai 5% în cazul fierului non-hem.


Odată absorbit, fierul măreşte viteza de oxidare a LDL (lipoproteine cu densitate scăzută, cunsoscute popular sub numele de „colesterol rău”), aşa că un exces de fier poate amplifica mult acest proces, determinând   citeste mai mult...

Sursa Descopera

 
Clasificare stire: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.