De ce ne place zaharul atat de mult

20 Ianuarie 2014
 

Tot mai mulţi oameni de ştiinţă concluzionează că zahărul este o substanţă care dă dependenţă. Deşi unii cercetători încă ezită să compare zahărul cu drogurile sau alcoolul, în ultimii ani au fost descoperite tot mai multe dovezi ce explică de ce unii dintre noi au dificultăţi în a reduce consumul de zahăr.


Nicole Avena, o specialistă în neuroştiinţe şi psihologie de la Universitatea Columbia, este unul dintre cercetătorii ce s-au aplecat asupra acestei probleme. Avena a publicat de curând cartea „Why Diets Fail”, în care detaliază cercetările sale pe această temă. Avena este interesată mai ales de neurotransmiţătorii şi receptorii din creier ce joacă un rol în consumul de alimente. În experimentele de laborator efectuate pe şobolani, Avena a arătat că mâncatul excesiv de alimente gustoase (precum zahărul) generează schimbări în creier şi în comportament similare celor produse de dependenţe.


Avena a realizat de curând un clip video interesant în care explică, cu ajutorul unor ilustraţii, de ce zahărul este de multe ori irezistibil.

Aşa cum detaliază şi video-ul realizat de Amina, elementul cheie în sistemul de recompensă al creierului (cel care ne face să simţim plăcerea) este dopamina. Creierul este înţesat cu receptori de dopamină. Consumarea unui drog precum heroina generează o „avalanşă” de dopamină, iar consumul de zahăr produce la rândul său o stimulare a nivelului de dopamină (chiar dacă nu la fel de intens precum heroina).

Pentru a vedea si video

  citeste mai mult...

Sursa Descopera

 
Clasificare stire: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.