Explozie de miopii din cauza electronicelor

14 Aprilie 2014
 

Numărul extrem de mare de miopii este principalul efect al abuzului de tehnologie, pe care medicii l-au sesizat în ultimii ani, inclusiv în România. Iar singurii care pot să acționeze în cazul copiilor sunt părinții, impunând limite la folosirea acestora. În țări precum Japonia s-a ajuns la măsuri disperate de genul interzicerea utilizării smartphone-urilor după ora 9 seara, de către copii. Ce este totuși de făcut pentru a ne proteja indiferent de vârstă de efectele electronicelor care ne sunt atât de necesare, explică medicii pentru Doctorul zilei.


Cel mult o oră și jumătate pe zi de telefon, computer, tabletă

Cercetările arată că miopia a ajuns să afecteze un sfert din populația globului (1.6 miliarde oameni), iar până în 2020 se estimează o creștere a numărului de miopi (adulți și copii) de până la o treime din totalul populației. Acest lucru înseamnă că cel puțin unul din trei copii va fi purtător de ochelari. Studiile mai arată că micuții care stau mult în fața monitoarelor sunt mai nervoși, au tulburări de somn și încep să devină mai puțin comunicativi. „Acestea sunt efectele pe termen scurt. O serie de efecte nocive pe termen lung le remarcăm noi, medicii oftalmologi, când examinăm din ce în ce mai multi copii care dezvoltă miopie, mai ales dacă folosesc toate aceste device-uri (telefon, computer, tabletă, laptop, televizor) mai mult de trei ore pe zi. Din aceste motive, noi preferăm să le recomandăm părinților să-i lase pe copii în fața monitoarelor maximum 1 oră și 30 minute pe zi”, recomandă medicul primar oftalmolog Andreea Ciubotaru, de la Clinica Infosan din București. Și oftalmolgul Radu Burcin confirmă faptul că miopiile au devenit mai frecvente din aceleași motive: „Într-adevăr, sunt mai multe cazuri de miopie din cauza excesului de computere, tablete, telefoane. Televizoarele au mai puțin efecte asupra miopiei, pentru că sunt la distanță”.


Bolile existente se agravează

De ce este mai periculos pentru copii acest abuz? „Calculatorul necesită niște abilități motorii foarte specializate, pe care ochii tineri încă nu le-au dezvoltat. Abia atunci când sistemul vizual e complet matur poate suporta mai bine stresul implicat de calculator. Activitatea prelungită poate crea probleme oculare prin focalizarea atenției asupra unui singur punct și prin efort îndelungat”, spune și Dorina Nicolae, de la Clinica Optictime din București.


Solicitarea extremă la calculator, dublată de acomodarea continuă la două medii cu luminozitate diferită (ecranul calculatorului/telefonului/tabletei și întunericul din cameră) au efecte negative pe termen lung asupra vederii, atât a adulților, cât mai ales a copiilor. „Există persoane tinere cu vicii de refracție mici, care în mod normal nu necesită corecție optică. Petrecerea multor ore la calculator fac ca aceste persoane să aibă nevoie de ochelari în condițiile unui efort susținut la aproape”, adaugă medicul oftalmolog Andreea Ciubotaru.


De asemenea, 40% din oameni au strabism latent ( o „fugă” a ochilor care nu este observată ușor). În condițiile unei suprasolicitări la calculator pe termen lung, persoana respectivă acuză dureri de cap, încețoșarea imaginii, vedere dublă, probleme pe care nu le-ar avea dacă nu ar face un astfel de efort.


Vedere în ceață și ochi roșii de la clipitul rar

Nu în ultimul rând, medicii atrag atenția că persoanele care lucrează mult timp la computer clipesc de cinci ori mai rar decât ceilalți. „Clipitul rar determină o perturbare a filmului lacrimal, iar persoanele respective se pot plânge de vedere încețoșata, uscăciune oculară, roșeață. Acestea se rezolvă prin administrarea de lacrimi artificiale”, mai recomandă Andreea Ciubotaru.


ŞASE metode pentru a vă proteja vederea

Pentru evitarea neplăcerilor care vin la pachet cu tehnologia, medicii au câteva sfaturi:

1. Reduceți timpul petrecut în fața calculatorului și a televizorului la strictul necesar;

2. Utilizați monitoare cu cristale lichide;

3. Clipiți voluntar periodic;

4. După fiecare oră de stat la calculator, luați o pauză de 10 minute în care relaxați ochii privind la distanță, în zare, cerul sau norii;

5. Purtați ochelari (atunci când e necesar) cu lentile speciale pentru calculator, care să corecteze chiar viciile de refracție mici, pentru a reduce solicitarea și oboseala oculară. „Ochelarii care protejează de luminozitatea ecranului pot fi o soluție. Aceștia ajută în oboseala oculară, însă pauza este cel mai bun tratament. În concediu, oamenii nu au problema asta”, comentează dr. Radu Burcin, de la Clinica Oftalux din București.

6. Mergeți o dată pe an la un control oftalmologic sau ori de câte ori apar simptome supărătoare.  citeste mai mult...

Sursa doctorulzilei.ro

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.