Expunerea la lumina pe timpul noptii creste riscul de cancer

06 Martie 2008
 

Expunerea la lumină pe timpul nopţii reprezintă factorul cel mai puternic de risc în cancerul la sân, pe lângă predispoziţia genetică, potrivit unui studiu al Universităţii din Haifa. Deşi nu este uşor să te deplasezi pe întuneric, totuşi nu este indicat să foloseşti computerul şi să priveşti la televizor noaptea, şi nici să lucrezi în tura de noapte. Trageţi draperiile când mergeţi la culcare, acoperiţi-vă ochii cu o mască specială în cazul în care nu puteţi face întuneric în încăpere, evitaţi luminile noaptea şi optaţi pentru o lumină de intensitate mai mică în mediul în care lucraţi, după apusul soarelui, avertizează echipa de cercetători israelieni care a publicat studiul pe această temă în revista Chronobiology International.

Femeile care locuiesc în cartiere cu iluminat public puternic pe timpul nopţii sunt mai predispuse să facă cancer la sân decât cele care locuiesc în cartiere mai puţin iluminate, se arată în studiul condus de profesorul Avraham Haim, cronobiolog şi expert în biologia mediului şi evoluţionistă la Universitatea din Haifa. Există, de asemenea, o serie de dovezi nepublicate deocamdată, potrivit cărora bărbaţii care îşi petrec timpul în încăperi iluminate puternic prezintă un risc ridicat de cancer la prostată, spre deosebire de cancerul la plămâni care se pare că nu are nicio legătură cu excesul de lumină, ci cu fumatul.

 Grupul de cercetători israelieni a suprapus o serie de imagini prin satelit ale NASA cu informaţii geografice oferite de Biroul Naţional al Cancerului din Israel referitoare la cancerul de sân. Ei au procesat chestionare distribuite unui număr de 100 de femei cu cancer la sân şi 100 de femei sănătoase privind o gamă variată de factori socio-economici, genetici, de mediu şi de altă natură şi expunerea lor la lumină pe timpul nopţii. Au constatat că rata femeilor cu cancer la sân, care locuiesc în cartiere puternic iluminate, este mai mare cu 37 la sută decât cea a femeilor care locuiesc pe străduţe întunecate, şi este cu 27 de procente mai ridicată decât a acelora care locuiesc în cartiere cu un iluminat public mediu pe timp de noapte. Profesorul Tamar Peretz, preşedintele Institutului Oncologic Sharett din cadrul Centrului Medical al Universităţii Hadassah din Ierusalim, şi unul dintre experţii de seamă în cancerul de sân din Israel, a declarat pentru Jerusalem Post că studiul este ”foarte interesant şi ar putea explica unele dintre cauzele tumorilor la sân”. Lumina pe timpul nopţii ar putea fi una din cauze, dar nu se ştie cât de importantă este această descoperire. ''Aş recomanda reducerea luminii pe timp de noapte, un lucru care nu poate face rău”, a spus el. Constatările vin în sprijinul unor studii potrivit cărora cei care lucrează în schimburi de noapte, cum ar fi asistentele medicale, sunt expuşi unui risc de cancer. Haim a mai spus că oamenii de ştiinţă sugerează că aici este implicat hormonul melatonină, produs de glanda pineală din creier, în timpul somnului şi pe întuneric. Melatonina este un antioxidant puternic care ajută la suprimarea şi minimalizarea manifestării unor gene ale cancerului.

 ”Becul lui Thomas Edison a fost o invenţie măreaţă care a schimbat lumea, dar ce face el pentru sănătate?”, s-a întrebat Haim. Studii recente efectuate pe animale au demonstrat că lumina puternică pe timpul nopţii le poate fi fatală. Studii separate asupra femeilor oarbe au demonstrat că acestea sunt mai puţin predispuse la cancer decât cele care văd. Cercetarea clinică asupra unor persoane care lucrează în schimbul de noapte a arătat acelaşi risc mai mare de cancer. Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a anunţat în urmă cu doi luni că recunoaşte faptul că lucrul în tura de noapte ar putea fi un ''posibil carcinogen'', la fel de riscant ca şi expunerea la substanţe toxice. Un studiu condus în urmă cu câţiva ani în rândul copiilor a descoperit că lumina pe timpul nopţii din camera lor creşte riscul dezvoltării miopiei şi ar putea duce chiar la o întârziere a dezvoltării sexuale a acestora. /Rompres/ 

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.