Florian Popa: Nimeni nu se poate opune plecarii masive a medicilor

01 Octombrie 2012
 

 Astazi a avut loc ceremonia de deschidere a anului universitar 2012/2013 la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. La manifestare au participat cateva sute de studenti, in Aula universitatii fiind prezenti in mare majoritate tinerii care au intrat in anul I la una dintre facultatile din UMF Bucuresti. Profesorii au fost alaturi de ei, urandu-le bun venit in universitatea bucuresteana, "nava amiral a medicinei romanesti", dupa cum a tinut sa sublinieze prof. dr. Ludovic Paun, fost rector al institutiei de invatamant superior medical.


"Istoria medicinei s-a modificat profund. Prin cei 155 de ani de educatie academica, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila este cea mai prestigioasa dintre UMF-uri in ceea ce priveste traditia, dar si performantele educationale si cele stiintifice. In fiecare generatie exista o serie de absolventi foarte buni, iar daca atentia acestora se concentreaza asupra studiului si asupra cercetarii, atunci au cele mai mari sanse sa obtina rezultate remarcabile la nivel mondial", a declarat in deschidere acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucuresti.


Peste 13.000 de medici au parasit sistemul in ultimii patru ani


La eveniment a luat parte si prof. dr. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Chirurgul a spus ca peste 13.000 de medici au parasit sistemul de sanatate romanesc in ultimii patru ani.


"Vorbim despre o perioada grea. Nu vreau sa mai vad ca 13.000 de medici de-ai nostri lucreaza in afara tarii. Si neamul nostru are nevoie de doctori, are nevoie de oameni care sa ii tina sanatosi. O meserie mai nobila decat cea de medic nu exista", a declarat prof. dr. Sorin Oprescu.


Aproximativ 20 - 30% dintre absolventii universitatilor de medicina si farmacie parasesc sistemul, in primul an.


"Duminica, promotia 2012 a depus juramantul, iar intrebati cati vor sa plece din tara toti au zambit. Asta nu inseamna ca vor pleca toti, dar se estimeaza un procent de 20 - 30% care parasesc sistemul in primul an. In acest an Rezidentiatul vine cu un nou element, cu locuri in spitalele mari pentru a imbunatati conditiile de pregatire profesionala si un loc de munca", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, presedintele Senatului UMF Bucuresti.


Conditia medicului in Romania impune anumite modificari


Fostul rector Florian Popa a explicat facultatea de medicina este una consumptiva, atat pentru studenti cat si pentru familiile lor si, de regula, nu ofera cele mai bune perspective dupa cei sase ani de invatamant.


"Sigur ca nimeni nu poate sa se opuna acestui val de plecari a medicilor din Romania din doua motive importante: cel al liberei circulatii si a acestui conglomerat numit comunitatea europeana sau globalizarea. Al doilea este ceva mai pragmatic, conditia medicului in Romania, care inca impune anumite modificari atat in ceea ce priveste modul in care este privit de catre societate cat si cum este rasplatit pentru munca lui", a declarat prof. dr. Florian Popa.


In ultimii ani a existat o crestere a celor care s-au inscris la admiterea la medicina. Un motiv pentru care acestia vor sa studieze medicina e faptul ca, odata ce isi finalizeaza studiile, pot emigra in strainatate pe salarii mai mari. "Lucrurile se vor mai indrepta. Probabil vom trai si zile mai bune iar societatea va fi obligata sa rasplateasca asa cum se cuvine absolventii de medicina. Aici aveti toate conditiile sa deveniti ceea ce v-ati propus - niste medici foarte buni", a conchis fostul rector UMF Bucuresti.


Acad. Gherasim despre importanta invatamantului preclinic


Acad. Leonida Gherasim a punctat importanta anilor de invatamant preclinic. In opinia academicianului, pentru ca invatamantul sa fie optim, programa trebuie sa fie solida, dar in acelasi timp flexibila, cadrele didactice trebuie sa devine modele de viata si modele profesionale, iar studentii trebuie sa fie motivati.


"Festivitatea de astazi este un moment de responsabilitate. Pentru cadrele didactice este o responsabilitate dubla: medicala si academica. Iar pentru studenti, ziua de azi inseamna trecerea la un alt nivel", a declarat acad. prof. dr. Leonida Gherasim.


Festivitatea de deschidere a anului universitar are loc in cadrul Zilelor Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, care se vor desfasura in perioada 30 septembrie - 5 octombrie 2012.


Pe data de 5 octombrie, dupa numeroase activitati, va avea loc inchiderea oficiala a „Zilelor Universitatii", a „Salonului National de carte Universitara” - editia a VIII-a si a „Zilelor Studentilor Medicinisti" care vor culmina cu acordarea premiului Carol Davila, dar si a diplomelor Salonului National de Carte Universitara, a diplomelor Zilei Bibliotecii precum si diplomelor Zilelor Studentilor Medicinisti. citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Medici
Vezi stiri din categoria: Medici
Vezi articole din categoria: Medici
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.