Fructe si legume MODIFICATE GENETIC? Afla cum citesti codurile PLU

28 Ianuarie 2014
 

 Producatorii de alimente sunt obligati sa specifice pe eticheta unele caracteristici, de aceea pe fructe si legume ar trebui sa gasim o eticheta cu un cod si cateva date ale producatorului.


Aceste etichete se gasesc fie pe lotul de alimente, fie pe fiecare bucata in parte. Un exemplu sunt etichetele de pe banane, portocale, mango etc.

 

Ce este codul PLU?

Codul PLU este un sir de cifre (patru sau cinci cifre) care exprima daca acel aliment a fost crescut bio sau cu ingrasaminte si alte substante pentru facilitarea productie, dar si daca acel aliment a fost sau nu modificat genetic.


Codurile PLU sau EAN (European Article Number) se folosesc de obicei atunci cand producatorul nu are suficient spatiu pentru a reda intr-o eticheta detaliata toate informatiile despre acel aliment.


Codurile PLU (sau EAN scurte) se folosesc de obicei pentru fructe si legume. Exista si alte tipuri de coduri EAN, cel mai folosit fiind EAN 13.


Cum interpretam codurile PLU (EAN)?


1. Cum interpretam daca alimentul este BIO sau nu

Daca codul PLU are patru cifre, atunci inseamna ca produsul a fost crescut conventional, insa NU ecologic, deci nu este un produs BIO. Pentru acest produs s-au folosit ingrasaminte, insecticide si conditiile de mediu nu au fost neaparat naturale.


2. Cum facem diferenta intre un aliment BIO si un aliment modificat genetic

In cazul in care codul PLU (EAN) are 5 cifre, atunci:

Daca cifra cu care codul incepe este 9, atunci puteti cumpara cu incredere acel fruct sau acea leguma, pentru a fost cultivat/a si crescut/a ecologic. Pentru acest aliment NU s-au folosit ingrasaminte chimice, insecticide sau alte produse, ci a crescut natural.

Daca cifra cu care codul PLU incepe este 8, atunci acele legume sau fructe au fost MODIFICATE GENETIC! Este indicat sa evitati aceste produse.


Exemple de coduri PLU interpretate:

4011 – produsul nu este modificat genetic, insa pentru obtinerea acestuia s-au folosit substante chimice, ingrasaminte, insecticide.

94011 – produsul este BIO

  citeste mai mult...

Sursa Kudika

 
Clasificare stire: Nutritie
Vezi stiri din categoria: Nutritie
Vezi articole din categoria: Nutritie
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.