Furnizorii de produse medicale, intre restructurari si faliment

13 Aprilie 2009
 

Circa 30% dintre furnizorii de produse medicale din Romania fie vor face restructurari, fie vor da faliment in 2009, din cauza efectelor crizei financiare si neachitarii de catre spitale a datoriilor de 85 milioane euro acumulate in perioada 2005-2008, potrivit presedintelui AFPM, Mihnea Ioan Grecu. “Furnizorii de materialele sanitare si aparatura medicala au fost afectati inca de anul trecut de deprecierea monedei nationale, de fluctuatia cursului de referinta si de blocajul bancar care a determinat neacordarea de credite pentru capitalul de lucru. In plus, toate achizitiile s-au anulat la sfarsitul lui 2008, in conditiile in care, in anii anteriori, cele mai multe achizitii se faceau in aceasta perioada. Astfel, apar dificultati legate de fluxul de numerar necesar pentru derularea activitatii. In acest conditii, cred ca anul 2009 va fi unul de criza profunda, fenomen care va continua si in 2010”, a declarat pentru Mediafax seful Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM). El a apreciat ca in 2009 aproximativ 30% dintre firme, in special cele mici, ar putea sa faca restructurari masive de portofoliu, sa reduca numarul de angajati la jumatate, sa restranga operatiunile in teritoriu sau chiar sa dea faliment. Pe piata de echipamente medicale sunt intre 700 si 800 de firme, iar importul reprezinta 95% din valoarea pietei, potrivit datelor AFPM. Grecu a precizat ca recesiunea a atins si companiile internationale de echipamente medicale care au devenit mai drastice in ceea ce priveste plata creantelor. “Suntem intr-un context nefavorabil al pietei de echipamente la nivel mondial, marii furnizori fiind afectati de aceeasi criza. In anii anteriori, furnizorii din Romania aveau sustinerea acestora in ceea ce priveste termenele de plata, tinand cont ca statul plateste la 200-300 zile. Acum, din cauza problemelor financiare de pe pietele internationale, nu ne mai bucuram de aceeasi clementa, ci trebuie sa facem plata fie in avans, fie la termene foarte stranse”, a adaugat Grecu. De asemenea, criza economica va duce la scaderea ponderii sistemului privat in vanzarile anuale de echipamente, in prezent de 40%. “Ponderea se va reduce in 2009 pentru ca vor fi companii de servicii medicale care vor da si ele faliment din aceleasi motive. Singura varianta ar fi ca populatia sa plateasca serviciile medicale din fondurile proprii”, este de parere presedintele AFPM.citeste mai mult...

Sursa Cronica Romana

 
Clasificare stire: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.