Interventii cardiace la nou-nascuti se fac si la Cluj; un bebelus de 12 zile cu malformatie, operat

24 Octombrie 2012
 

Medicii Institutului Inimii "Niculae Stăncioiu" Cluj-Napoca spun că şi aici se pot face intervenţii cardiace la nou-născuţi, iar în urma sistării activităţii de chirurgie pentru copii la Târgu Mureş institutul a preluat urgenţele, unul din cazuri fiind un bebeluş de 12 zile cu malformaţii la inimă.


Doctorul Mircea Cotul, medic primar la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, la o întâlnire cu reprezentanţii presei, că unitatea poate prelua cazuri din toate centrele din ţară, asigurându-i pe părinţii copiilor cu afecţiuni cardiace că aici pot găsi "sprijin competent pentru a se evita pe cât posibil plecarea acestora în străinătate la operaţii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În urma sistării activităţii de chirurgie pentru copii la Târgu Mureş, datoria noastră a fost să primim urgenţele diagnosticate. Noi am primit acum zece zile un nou-născut, care avea vârsta de 12 zile, diagnosticat cu o malformaţie complexă – transpoziţie de vase mari alături de alte leziuni asociate, şi a fost operat. Evoluţia copilului este bună, se află la o săptămână după intervenţie şi este pregătit să părăsească Terapia Intensivă şi să fie preluat de o secţie de neonatologie pentru urmărirea de rutină. Având în vedere că a fost vorba de un caz de complexitate mare, putem afirma că în institutul nostru se pot opera cazuri indiferent de vârsta şi greutatea copilului şi indiferent de complexitatea leziunilor diagnosticate. Institutul Inimii Cluj-Napoca funcţionează şi poate prelua cazuri din toate centrele din ţară, şi vrem să liniştim părinţii că vor găsi întotdeauna aici un sprijin competent pentru a se evita pe cât posibil plecarea acestor copii în străinătate la operaţii", a spus Cotul.


La rândul său, managerul Institutului Inimii din Cluj-Napoca, Tudor Simionescu, a declarat că în cadrul unităţii pe care o conduce se fac operaţii de chirurgie cardiacă pediatrică încă din anul 2000.


"Din cauza problemelor care există la Târgu Mureş sunt copii care trebuie preluaţi de noi, fiind vorba despre urgenţe. În Institutul Inimii din Cluj, care este pionier în chirurgia cardiacă pediatrică şi unde se fac operaţii la copii încă din anul 2000, lucrurile merg mai departe. Menţionez că la Cluj-Napoca se operează copii care au probleme cardiace, Clujul fiind un centru unde se face chirurgie cardiacă pediatrică de calitate, iar nicio urgenţă nu va avea de suferit. La noi se operează între 250 şi 300 de copii pe an, dar solicitările sunt mult mai mari. Suntem limitaţi de finanţarea pentru programul pentru copii şi de condiţiile de organizare ale institutului care datează de 20 de ani", a spus Simionescu.


Un alt medic al Institutului Inimii, Manuel Chira, a afirmat că operaţiile făcute în România sunt mai ieftine decât cele realizate în străinătate.


"Activitatea de chirurgie cardiacă pediatrică a început la Institutul Inimii Cluj-Napoca în 1996, primele operaţii la nou născuţi având loc în anul 2000. Aceste operaţii efectuate la noi sunt mult mai ieftine decât dacă ar fi trimişi copiii la spitale din străinătate. În străinătate, o operaţie de chirurgie cardiacă pediatrică poate costa de la 20.000 de euro în sus, în timp ce la noi în ţară costurile sunt la jumătate sau poate chiar mai puţin", a afirmat Chira.


Potrivit acestuia, la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" există liste de aşteptare pentru operarea copiilor care se întind pe circa trei luni, fiecare chirurg având între 30 şi 40 de pacienţi pe listă.


"La Institutul Inimii Cluj-Napoca suntem doi medici chirurgi pe partea de pediatrie, două cardioloage, cinci anestezişti, doi perfuzionişti. Un medic chirurg nu poate opera decât două cazuri pe săptămână, din cauza limitărilor de spaţiu şi financiare", a adăugat Manuel Chira.


Urgenţele de chirurgie cardiacă la copii la unitatea din Târgu Mureş nu mai pot fi operate de la 1 octombrie după plecarea a doi medici anestezişti cu experienţă.


Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, declara, în septembrie, că din 1 octombrie unitatea nu va mai putea opera urgenţele la copii, în condiţiile în care pleacă doi medici anestezişti cu experienţă.


Pe de altă parte, fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, susţinea că Ministerul Sănătăţii vrea să redeschidă câteva institute închise în martie 2011, printre ele fiind şi cel de cardiologie de la Târgu Mureş, unde se fac singurele operaţii pe inimă pentru nou-născuţi şi sugari.


Peste o sută de persoane, între care pensionari, medici, studenţi, membri ai USL şi fostul şef al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT)Târgu Mureş profesorul universitar Radu Deac, au participat în iunie la o acţiune în Piaţa Trandafirilor din centrul oraşului, cerând "redeschiderea" institutului. În cadrul acţiunii intitulate "Împreună, să redăm inima oraşului" a fost creat un lanţ uman în formă de inimă, participanţii ţinând o panglică roşie, simbol al solidarităţii.


Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, declara atunci că Guvernul "nu-şi propune să facă vreo restauraţie" şi că va analiza "cu cifre" situaţia Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, care, prin reforma sănătăţii, a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.  citeste mai mult...

Sursa Gandul

 
Clasificare stire: Spitale
Vezi stiri din categoria: Spitale
Vezi articole din categoria: Spitale
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.