Marijuana asociata cu cresterea severitatii steatozei hepatice

06 Martie 2008
 

Marijuana fumată zilnic se asociază cu creşterea severităţii steatozei hepatice la pacienţii cu hepatită cronică virală C, susţine un raport publicat în numărul din februarie al revistei Gastroenterology. „Informaţii privind folosirea cannabisului ar trebui obţinute de rutină iar pacienţii trebuie informaţi privind potenţialul efect dăunător al acestuia asupra evoluţiei infecţiei cu virus hepatitic C”, a subliniat Dr. Ariane Mallat, de la Groupe Hospitalier Henri Mondor-Albert Chenevier, Creteil, Franţa. Deoarece endocanabinoidele au promovat steatoza în modele experimentale prin activarea receptorilor hepatici CB1, Dr. Mallat a investigat împreună cu colegii săi legătura dintre consumul de cannabis şi gradul steatozei hepatice la pacienţii cu hepatită cronică virală C care nu au urmat tratament ci au fost supuşi biopsiei hepatice.

 Aproape o treime dintre cei care fumau zilnic cannabis au avut steatoză hepatică marcată, comparativ cu 7.7% din cei care erau fumători ocazionali şi 16% nefumători. Asocierea dintre fumatul zilnic de cannabis şi steatoza hepatică a fost independentă de genotipul viral şi a persistat şi după ajustările făcute pentru consumul de alcool. Bineînţeles cercetătorii au subliniat faptul că fumatul marijuanei trebuie descurajată la pacienţii cu hepatită cronică virală C. În plus ei susţin că studiul de faţă susţine un beneficiu potenţial pe care antagonizarea receptorilor CB1 l-ar putea avea în tratamentul steatozei hepatice nonalcoolice.

 Pentru testarea eficacităţii antagoniştilor CB1 combinaţi cu terapia antivirală cu interferon la pacienţii cu hepatită cronică virală C complicată cu steatoză şi fibroză este justificată iniţiere unor trialuri clinice, au subliniat Dr George Kunos şi Dr. Bin Gao de la National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism din Bethesda, Maryland.

 

Gastroenterology 2008;134:432-439,622-625.

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.