Medicamentele expirate pot fi toxice!

28 Februarie 2012
 

Majoritatea pastilelor care au ieşit din termenul de valabilitate îşi pierd eficienţa, iar unele dau şi diverse reacţii adverse.

O parte dintre medici sunt de părere că medicamentele expirate îşi păstrează totuşi eficienţa vreme de o lună, ba uneori chiar până la şase luni. Profesorul doctor Ion Fulga, specialist în farmacologie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti, este însă de părere că ar trebui să fim precauţi. Specialistul spune că niciun medicament nu mai trebuie administrat din momentul în care a ieşit din termenul de valabilitate.

Analgezicele devin ineficiente

Cea mai mică dintre problemele pe care le generează un medicament expirat este pierderea efectului scontat. În această categorie intră analgezicele, antialergicele şi medicamentele antigripale. Este bine de ştiut că efectul terapeutic se diminuează sau devine nul şi atunci când păstrăm medicamentele în condiţii improprii de temperatură, de lumină şi de umiditate.

Există însă pastile care dau diverse efecte adverse atunci când sunt administrate după expirare. O reacţie mai întâlnită o reprezintă erupţiile cutanate, care apar cu precădere la persoanele cu predispoziţie alergică. Unele medicamente expirate au efect toxic şi se pot dovedi extrem de periculoase. „Gradul de toxicitate depinde de substanţele ce rezultă din degradarea medicamentelor. Tetraciclinele, de exemplu, generează prin degradare substanţe toxice pentru rinichi", potrivit profesorului Ion Fulga.  citeste mai mult...

Sursa Adevarul

 
Clasificare stire: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.