Medicamentele pentru TBC si HIV/SIDA vor fi primele achizitionate in sistem centralizat

03 Martie 2013
 

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Dr. Raed ARAFAT, a declarat ca pentru achizitiile centralizate s-au ales, pentru inceput, medicamentele pentru TBC, HIV/SIDA, cele utilizate in terapie intensiva si urgente, iar economiile care vor fi realizate vor fi reinvestite permitand accesul unui numar mai mare de pacienti la tratamente.


Dr. Arafat a mai precizat ca noul sistem ar trebui sa intre in functiune pentru medicamente si materiale sanitare de la 1 iulie, iar pentru aparatura pe parcursul anului.


Dr. Raed ARAFAT si expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Peter EVANS si Nigorsulton MUZAFAROVA, au prezentat pe 2 martie o evaluare privind organizarea centralizata a licitatiilor publice, dupa mai multe consultari cu reprezentantii mai multor spitale sau cu cei ai intitutiilor implicate in monitorizarea licitatiilor.


Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) considera ca achizitiile centralizate vor putea aduce economii si de 600% la unele medicamente cumparate, dupa ce au studiat programul Romaniei de tratament al tuberculozei.


“Avantajul imediat (n.r. al achizitiilor centralizate) va fi scaderea semnificativa a preturilor. In plus, achizitia centralizata va permite o analiza mai buna de catre experti a fiecarui grup de bunuri achizitionate cu rezultate mai bune pentru sanatatea pacientilor”, este concluzia privind organizarea achizitiilor publice centralizate pe care expertii OMS au prezentat-o sambata, 2 martie, autoritatilor romane.


Expertii au aratat ca volume mici de achizitii inseamna interes mic al furnizorilor pentru a participa la licitatii, iar fragmentarea achizitiilor face ca furnizorii sa detina puterea. Trecerea la un nou sistem centralizat va maximiza puterea cumparatorului, concomitent cu imbunatatirea semnificativa a transparentei si posibilitatea supravegherii unui numar mai mic de contracte.


La randul sau, Raed ARAFAT a prezentat cateva exemple privind diferentele de preturi la achizitiile diferitelor produse in unitatile sanitare cu paturi. Astfel, daca in unele spitale manusile chirurgicale au fost achizitionate cu 0,14 lei, in altele preturile de achizitie au ajuns si la 7,7 lei. La fel in cazul seringilor, diferentele de preturi pentru achizitie variaza intre 0,15 lei la 1, 76 de lei.


Raed Arafat a precizat ca exista unele arii in care schimbarile pot fi benefice, adaugand ca volumele mici de achizitii inseamna interes mic al furnizorilor de a participa la licitatii, iar achizitia descentralizata mentine cantitatile mici si preturile mari si exclude posibilitatea unei analize aprofundate de catre experti a pietei si realizarea unei analize cost/beneficiu.


"Achizitia centralizata maximizeaza puterea cumparatorului, imbunatateste semnificativ transparenta si posibilitatea supravegherii unui numar mai mic de contracte. Acest tip de achizitie presupune o expertiza mai buna pentru program, reduce volumul de munca de achizitii la nivelul spitalului si mentine, in acelasi timp, utilizarea experientei si expertizei existente, lista de medicamente poate fi adusa la zi permanent cu medicamente cost-eficiente", a subliniat secretarul de stat.


Achizitia centralizata va permite o analiza mai buna de catre experti la fiecare grup de bunuri cumparate cu rezultate mai bune pentru sanatatea pacientilor, a adaugat el.


Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a mentionat ca au fost analizate 10 spitale care au facut achizitii la preturi mai mici si alte 10 care au cumparat mai scump. Rezultatul a fost net in favoarea celor care au beneficiat de achizitii centralizate.


La fiecare spital va fi trimisa lista pentru estimarile de consum, a precizat el. In sistemul achizitiilor centralizate vor intra si spitalele care apartin autoritatilor locale.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Medicamente si tratamente
Vezi stiri din categoria: Medicamente si tratamente
Vezi articole din categoria: Medicamente si tratamente
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.