Medicii de familie ameninta cu proteste daca nu va fi retras proiectul Contractului cadru

08 Martie 2015
 

Medicii de familie ameninţă cu proteste dacă nu va fi retras proiectul Contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale, susţinând că, prin modificările propuse, Ministerul Sănătăţii şi CNAS promovează interesele unor firme din domeniul medical, "care au ca obiectiv generarea profitului".


Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să retragă proiectul de modificare a Contractului cadru afişat în 5 martie şi să îşi onoreze atribuţiile în domeniul sănătăţii publice.


"Medicii de familie vor decide foarte curând ce măsuri de protest vor adopta în faţa acestei realităţi, dacă toate încercările de mediere pe cale amiabilă vor eşua", se arată într-un comunicat de presă al SNMF transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.


Medicii de familie susţin că pacienţii sunt "minţiţi" că au dreptul la "orice decide medicul". "În realitate, medicul este încorsetat în practica sa, este adesea penalizat pentru ce a oferit pacientului cu nevoi medicale reale, ceea ce afectează relaţiile fireşti medic-pacient. Aceasta este o practică uzuală a caselor de asigurări. Ştiu de exemplu pacienţii că, în caz de patologie multiplă, pot primi de la toţi medicii la un loc, maxim şapte medicamente pentru bolile cronice? Nu pe o reţetă, ci pe toate reţetele la un loc! Nu e normal ca asiguratorul (CNAS) să-şi asume şi să informeze asiguraţii plătitori?", potrivit sursei citate.


SNMF acuză Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de promovare a intereselor unor societăţi comerciale din domeniul medical, "care au ca obiective majore generarea profitului şi mulţumirea acţionarilor".


"Pacienţii devin strict surse de venit, sunt atraşi prin tehnici agresive de marketing şi stimularea fricii în faţa bolii, pentru a cere şi consuma cât mai multe servicii medicale care uneori nu le sunt necesare. Planul de business al acestor societăţi comerciale «medicale» nu s-a mai putut baza în contextul crizei financiare doar pe abonamente şi pe serviciile retail, astfel încât au început în urmă cu câţiva ani să încheie contracte cu casele de asigurări pentru a folosi şi bugetul FNUASS", susţin reprezentanţii SNMF.


Medicii de familie mai spus că, după mai mulţi ani de încercări eşuate de a deschide brusc sute de cabinete de medicină familiei în clinicile cu mai multe specialităţi şi laboratoare, proiectul de modificare a Contractului-cadru propune "eliminarea pârghiilor de control asupra necesarului numărului de cabinete de medicina familiei, care asigură, de fapt, climatul concurenţial corect şi în avantajul pacientului".


"Calitatea înaltă a serviciilor medicale poate fi asigurată doar în contextul stabilităţii unităţii medicale, nu atunci când apare goana sălbatică după profit. (...) SNMF condamnă ferm aceste practici comerciale care încalcă deontologia profesională şi pun în pericol starea de sănătate a pacienţilor", a precizat sursa citată.


Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) consideră că este justificată îngrijorarea colegilor din medicina primară, ale căror venituri depind direct de numărul pacienţilor înscrişi pe liste.


"Ne putem aştepta la o inflaţie de cabinete în marile oraşe, deoarece acolo sunt cele mai multe interese financiare, şi în consecinţă la o diminuare a veniturilor medicilor de familie ori de ambulator", susţine preşedintele CFSMR, dr. Victor Eşanu.


Potrivit CFSMR, aceasta este o nouă fază a "războiului" declanşat de reprezentanţii Ministerului în urmă cu 17 ani, când, "ignorând" recomandarile experţilor Băncii Mondiale, "au marşat pe varianta «Bismarck».


"Spitalele nu au acceptat niciun moment modificarea, utilizând toate mijloacele existente pentru a conserva poziţia de avangardă deţinută în sistemul sanitar autohton. În momentul când s-a încercat întărirea sistemului ambulator, prin reorganizarea cabinetelor medicilor specialişti (prin OG 124/98), spitalele au contracarat prin înfiinţarea ambulatoriilor integrate, atrăgând o mare parte din fondurile dedicate ambulatoriilor. Când s-a încercat diminuarea numărului de paturi de spital, conducerea MS a fost dirijată spre spitalele mici, din provincie, reuşindu-se doar o economie de până la 1% din fonduri", a mai arătat Victor Eşanu.


Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate.


În cazul asistenţei medicale primare, proiectul prevede că medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul peroanelor înscrise pe listele proprii. De asemenea, în proiect nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.


  citeste mai mult...

Sursa Mediafax

 
Clasificare stire: Institutii medicale
Vezi stiri din categoria: Institutii medicale
Vezi articole din categoria: Institutii medicale
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.