Medicii de familie cer consultari pentru datele ce vor fi continute in Dosarul Electronic al Pacientilor

07 Mai 2013
 

Medicii de familie solicita, intr-un memoriu adresat Camerei Deputatilor, eliminarea din OUG 35/2012 a obligativitatii distributiei cardului de asigurat de catre medici de familie si initierea unor consultari intre reprezentantii Ministerului Sanatatii, CNAS, medicilor de familei si ai pacientilor pentru "a gasi solutia optima privind datele ce vor fi continute de Dosarul Electronic al Pacientului".


Societatea Nationala de Medicina de Familie si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie s-au adresat Comisiei pentru sanatate din Camera Deputalilor cerand modificarea Proiectului de lege privind aprobarea OUG nr 53/2012, privind cardul de asigurat.


In memoriu se propune modificarea aliniatului 4 de la Punctul 24, Articolul 332 in sensul eliminarii obligativitatii distribuirii cardului de asigurat "prin furnizoprii de servicii medicale de asistenta medicala primara". Potrivit reprezentantilor medicilor de familie, "obligativitatea distribuirii cardului de asigurat (document similar oricarui act de identitate) cade in sarcina autoritatilor statului sau asiguratorului care il emite".


Prin urmare, aceasta obligatie nu poate fi transferata, printr-o simpla modificare a Legii sanatatii, in sarcina unui furnizor privat de servicii medicale.


De asemenea, medicii de familie cer abrogarea sau modificarea art. 331, aliniatele 2-6, care stabilesc informatiile cuprinse pe cardul de sanatate si modul de folosire a acestora, pentru e evita "suplimentarea unor activitati birocratice suplimentare, inutile, puse in sarcina medicilor de familie". Eliminarea sau modificarea acestui articol este necesara in contextul in care Dosarul Electronic al Pacientului, proiect CNAS finantat prin fonduri europene, va deveni operational in ianuarie 2014.


Astfel, prevederile formei actuale ale actului normativ ar duce la "incarcarea activitatii medicului de familie cu scrierea pe cipul cardului national de asigurat a unor informatii medicale si nemedicale care vor fi cuprinse, incepand cu ianuarie 2014, si in Dosarul Electronic al Pacientului, se arata in motivarea medicilor de familie".


De alftfel, este necesara si o consultare publica a tuturor partnerilor sociali, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, CNAS, medicilor de familei si ai pacientilor, pentru "a gasi solutia optima privind datele ce vor fi continute de Dosarul Electronic al Pacientului". In acelasi timp, nu se respinge ideea analizei experientei internationale in domeniul dosarelor electronice si a cardurilor de sanatate.


Problema cardurilor de sanatate si mai ales obligarea medicilor de familie de a le distribui a fost de multe ori adusa in atentie de SNMF si FNPMF, atat prin luari de pozitie cat si prin memorii si adrese catre Minsiterul Sanatatii si CNAS.


De asemenea, recent, si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof.dr. Vasile Astarastoae s-a exprimat public, respingand ideea introducerii tuturor datelelor pacientului pe cardul de sanatate.


In prezent, in ceea ce priveste realizarea cardului de sanatate, Ministerul Sanatatii este in discutii cu Imprimeria Nationala, iar OUG 35/2012 se afla in atentia Parlamentului pentru adoptarea Legii care sa aprobe acest act.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Ministerul Sanatatii
Vezi stiri din categoria: Ministerul Sanatatii
Vezi articole din categoria: Ministerul Sanatatii
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.