Medicii nu vor mai putea prescrie medicamente foarte ieftine

01 Noiembrie 2012
 

Producatorii de medicamente generice au achitat deja taxa clawback. Cu toate acestea, producatorii anunta ca aceasta taxa, impreuna cu eliminarea medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de compensate si introducerea noilor tratamente fara o metodologie transparenta si obiectiva ii va duce la faliment.


"In ciuda reglementarilor legale care raman ambigue, am decis sa platim aceste sume. Aceasta decizie reconfirma angajamentul companiilor membre APMGR fata de pacienti, de sistemul sanitar si, nu in ultimul rand, fata de economia Romaniei", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.


Datorita platii taxei clawback si a termenelor de rambursare de aproape un an, producatorii de medicamente generice ajung sa acopere jumatate din deficitul public al consumului de medicamente compensate, desi valoarea vanzarilor de medicamente generice reprezinta doar 30% din totalul vanzarilor de medicamente in Romania.


"Din pacate, toate eforturile noastre de a dialoga cu guvernul pe aceaste teme au fost ignorate. Mai mult decat atat, noua formula dupa care se calculeaza taxa clawback, impreuna cu introducerea de molecule noi pe lista medicamentelor compensate, vor avea efecte catastrofale asupra producatorilor de medicamente generice, care vor plati pentru un consum de care nu sunt responsabili", spune Dragos Damian, presedintele APMGR.


Medicamentele sub 10 RON - 54% din volumumul de medicamente cu RX


Excluderea medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de compensate este o masura care va restrictiona accesul la tratament pentru pacientii cronici (cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, digestive, de afectiuni ale sistemului nervos sau de afectiuni reumatice) si pentru cei cu venituri reduse.


Conform Cegedim, medicamentele cu preturi sub 10 RON au reprezentat 54% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala utilizate in Romania, ceea ce indica folosirea pe scara larga a acestora, in special de catre populatia cu venituri reduse. Medicamentele cu preturi sub 10 RON reprezinta cca 58% din antibioticele cu prescriptie medicala; 43% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni cardiovasculare; 51% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemul digestiv; 70% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemului nervos; 80% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni reumatice.


Genericele reprezinta, in volum, doua treimi din tratamentele utilizate in prezent de pacientii din Romania, in timp ce cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezinta sub 30% din valoarea totala anuala a medicamentelor compensate si gratuite.


"Nu vom face decat sa omoram industria locala de medicamente generice, cu efecte deosebit de grave asupra economiei romanesti si catastrofale pentru pacienti, care nu vor mai beneficia de medicamente cu preturi accesibile", Dragos Damian, presedintele APMGR.  citeste mai mult...

Sursa Pagina medicala

 
Clasificare stire: Medici
Vezi stiri din categoria: Medici
Vezi articole din categoria: Medici
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.