Nodul la san = cancer ?

11 Noiembrie 2012
 

Mai devreme sau mai târziu, fiecare trece printr-un moment legat de starea de sănătate. Iar când vine vorba de suspiciunea unei afecțiuni a aparatului genital sau a sânului, lucrurile se complică. Și asta pentru că, în loc ca primul pas să fie vizita la medic, obișnuim fie să ne închidem în noi, fie să cerem părerea oricui altcuiva decât a unui specialist. Așa se face că, din nefericire, în jur de 7.000 de românce primesc, anual, cutremurătorul diagnostic de cancer la sân, în vreme ce 4.000 mor din cauză că se prezintă la medic abia când boala se află în stadiu foarte avansat și nu se mai poate face nimic. Dar nu e cazul să te sperii, ci să iei măsuri! Aproape 40% dintre femei observă, la un moment dat, cel puțin o formațiune ciudată la nivelul sânului. Asta nu înseamnă neapărat cancer, însă nici nu trebuie ignorată o astfel de situație.


► Tratează-i cu grijă!

Înainte de toate, e bine de știut faptul că nu orice nodul presupune o tumoră canceroasă, dar și că, în multe cazuri, diagnosticul de cancer se pune în urma apariției unui nodul. Totuși, depistată din vreme, boala are șanse maxime de vindecare. De aceea, e indicat să ne obișnuim cu examinarea amănunțită a propriului trup. O autopalpare lunară a sânilor și a regiunii axilelor, la câteva zile după menstruație, ne ajută să depistăm din vreme orice neregulă. Dacă, la un moment dat, apare un nodul, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să mergi la medicul de familie, pentru a-ți lua trimiterea către un specialist. Numai acesta poate hotărî, în urma examenului clinic, diagnosticul final. În general, se fac investigații din sfera imagistică, adică ecografii, mamografii și, acolo unde este cazul, tomografii sau puncții biopsice.


► Există și riscuri

"Femeile cu antecedente familiale de cancer de sân, cele trecute de 30 de ani, care nu au alăptat și nu au avut nașteri trebuie să-și acorde o atenție sporită, căci sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta cancer de sân", spune dr. Rodica Tudor, medic primar oncolog la Euromedic, București. În general, marea majoritate a nodulilor sunt de natură benignă, adică nu prezintă risc de cancer și apar în urma unor dereglări hormonale, fără a necesita neapărat intervenția chirurgicală. "Un nodul poate fi un chist sau o formațiune solidă", spune dr. Cristina Șaptefrați, ginecolog oncolog la Institutul Oncologic din București, menționând că "nu e cazul să se intre în panică. De obicei, chisturile se lasă în pace, numai cele dureroase având nevoie de un tratament special. Când se depistează formațiuni solide mai mici de 5 mm, acestea se scot cu ușurință, iar dacă sunt mai mari, se intervine asupra lor prin puncție biopsică, pentru a le stabili natura". Prin urmare, ecografia anuală, până la 30-35 de ani, după menstruație, și mamografia, de la această vârstă încolo, ar trebui să devină rutină pentru oricare dintre noi. Astfel, s-ar reduce semnificativ numărul tinerelor de până în 30 de ani care se află deja în stadiul de metastază a bolii. Totuși, este de reținut că, în cazul în care se decide intervenția asupra unui nodul, "primul act terapeutic este foarte important", potrivit dr. Rodica Tudor, acesta putând avea un rol decisiv în evoluția bolii.


Mai mult: Nodul la sân = cancer ? - Libertatea pentru Femei | Libertatea.ro   citeste mai mult...

Sursa Libertatea

 
Clasificare stire: Boli si afectiuni
Vezi stiri din categoria: Boli si afectiuni
Vezi articole din categoria: Boli si afectiuni
 
Comanda online produse Pediakid Hyperclinica Medlife Timisoara

Cele mai cautate produse:

Cauti o farmacie, un spital sau un cabinet medical?

Parteneri

 
Acest site este detinut, administrat si mentinut de SC Blue Soft SRL, Distribuitor independent al produselor CaliVita® International. Distribuitorul independent mentionat mai inainte este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita® International si entitatile sale operatoare nu au nici o responsabilitate cu privire la acest site. Ne luam angajamentul sa va anuntam cand un produs nu mai este pe stoc sau o promotie este retrasa.

Pagina de internet www.farmamed.ro si detinatorul acesteia SC BLUE SOFT SRL nu comercializeaza produse ci doar promoveaza produse ale unor distribuitori autorizati, avand rolul doar de a prelua si retransmite catre acesti distribuitori comenzi on line. Drept urmare, farmamed.ro si SC BLUE SOFT SRL nu se fac raspunzatoare de eventuale deficiente aparute in livrarea comenzilor, continutul coletelor, provenienta sau calitatea produselor, acestea revenind in sarcina exclusiva a distribuitorilor autorizati al produselor respective.